Az orosz evangélikusok támogatják a Krím-félsziget bekebelezését

Az orosz evangélikusok támogatják a Krím-félsziget bekebelezését

Share this content.

A 2006-ban alapított Augsburgi Hitvallású Evangéliumi-Lutheránus Egyház (ELKAB) üdvözöli az ukrán félsziget, a Krím felvételét az Oroszországi Föderációba. AZ ELKAB a három evangélikus egyház egyike Oroszországban. Forrás: reformatus.hu / Külügyi Iroda, protestantnews.eu

„Jó reggelt, Krím, ma hazatérsz!– írta az ELKAB zsinatának elnöke, Vlagyimir Pudov az egyház honlapján közzétett nyilatkozatában. Hivatalos adatok szerint március 16-án a szavazópolgárok 97 százaléka döntött a Krím-félsziget Oroszországhoz történő csatlakozásáról. Az egyházvezető szerint a helyi polgárokat ért fenyegetések ismeretében helyes döntés volt a Krím-félsziget elszakadása Ukrajnától. Ukrajna „területi integritása” nem lehet érv, ha az az emberek „szenvedését és halálát” okozza  jelentette ki Pudov.

Az ELKAB nem tagja a Lutheránus Világszövetségnek. Saját adatai alapján országszerte negyven gyülekezete van. A másik, lényegesen nagyobb, német eredetű helyi evangélikus egyház, az Oroszországi és más országbeli Evangéliumi-Lutheránus Egyház (ELKRAS) nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az ELKAB nem tartozik a történelmi evangélikus közösséghez Oroszországban.

Megjegyzés:

A hír közzétételével kapcsolatban Michael Hübner a Németországi Protestáns Egyház (EKD) egyházi hivatalának közép-, kelet- és dél-európai referense, egyházfőtanácsos az alábbi nyilatkozatot tette (részlet):

„Sajnálattal vettem tudomásul, hogy egy szektaszerű csoportosulás véleményének hangot adtak, még akkor is, ha a cikkben egyértelműen szerepel az is, hogy az Augsburgi Hitvallású Evangéliumi-Lutheránus Egyház (ELKAB) nem tagja a világméretű lutheránus közösségnek.
Emellett meg kell jegyezzem, hogy az ELKRAS egyházi csoportosuláshoz az Európai Oroszország Evangélikus-Lutheránus Egyháza mellett az Ukrajnai Német Evangélikus-Lutheránus Egyház is hozzátartozik. Az ELKRAS szövetség nem csak a Lutheránus Világszövetségnek (LVSZ), hanem az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) is tagja.

A Pudov úr által vezetett Augsburgi Hitvallású Evangéliumi-Lutheránus Egyház (ELKAB) csoportosulás egyre-másra próbálkozik azzal, hogy állásfoglalásaival felhívja magára a figyelmet és ennek segítségével azt a benyomást tegye, hogy közösségre alkalmas. De ez minden realitásnak ellentmond. Tartani lehet attól is, hogy hírükkel a luther.ru oldalon nemsokára nemzetközi elismerést is kivívhatnak maguknak. A most megjelent hír a partner- és tagegyházakat kétségbe ejtheti... és teherként élhetik meg azt.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!