Az szja egy plusz egy százalékát május 20-ig lehet felajánlani!

Az szja egy plusz egy százalékát május 20-ig lehet felajánlani!

Share this content.

Forrás: MTI
Budapest – Minden magánszemély, valamint egyéni vállalkozó és őstermelő rendelkezhet személyi jövedelemadója (szja) egy plusz egy százalékáról május 20-ig: az egyik egy százalékot valamelyik egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat, a másikat pedig egy civil szervezet számára lehet felajánlani - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága hétfőn.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: a rendelkező nyilatkozat az szja-bevallási nyomtatvány része, de a bevallástól függetlenül is beküldhető. Az egyházak felsorolása az Emmi honlapján érhető el. Az egyházi egy százalék egy az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat - 2015-ben a Nemzeti Tehetség Program - részére is felajánlható.

A másik csoportot a legalább két éve bírósági nyilvántartásba vett, magyarországi székhelyű, közvetlen politikai tevékenységekben nem részt vevő, közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek alkotják. Ezeknek a szervezeteknek a listája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található.

A közleményben jelezték, hogy az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket a sikeres kiutalásról a NAV szeptember 30-át követően tájékoztatja. 

A kedvezményezettek a kiutalt összeg egynegyedét használhatják fel működési célra, a kapott támogatás háromnegyedét kizárólag közhasznú tevékenységekre fordíthatják. 

Tavaly 24 784 civil szervezet összesen 7 milliárd forint támogatást kapott, így egy szervezetre - átlagosan - 282 ezer forint jutott.

A hazai civil szervezetek támogatásának legfőbb forrása a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amelyet a kormány az idén 5,4 milliárd forinttal támogat. Ez jelentős emelkedés a korábbi évek költségvetési törvényében meghatározott 3,3 milliárd forinthoz képest - közölte az Emmi.

A szaktárca korábbi közleménye szerint 2015-től a NEA kapja meg a civil szervezetek részére felajánlható és a ténylegesen kiutalt szja egy százalékok különbségének megfelelő összeget, például az adójuk egy százalékáról nem rendelkezők, a formai hibás rendelkezések, illetve a szervezet megszűnése miatt célba nem jutó egy százalékok összegét. 

Az idén csaknem 16 ezer pályázat érkezett az alaphoz, azok elbírálását öt, a civil szervezetek képviselőiből álló szakmai kollégium végzi.

Aki adóbevallását a május 20-i határidő után küldi el, az nem rendelkezhet adójának egy plusz egy százalékáról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!