Az ukrán néppel való szolidaritásra szólítanak fel ukrajnai egyházak

Az ukrán néppel való szolidaritásra szólítanak fel ukrajnai egyházak

Share this content.

Kijev – Budapest – Ukrajnával és az ukrán néppel való szolidaritásra szólított fel „minden jóakaratú embert” több ukrajnai egyház. Forrás: MTI

„Felszólítjuk az orosz kormányzatot, térjen észhez, állítsa le az Ukrajna elleni agressziót, és azonnal vonja ki a csapatait ukrán földről- áll az Interfax-Ukraina által hétfőre virradóra ismertetett felhívásban, amelynek aláírói szerint „az erőszak további kiszélesedéséért az orosz vezetőket terheli a felelősség.

Országunkban nincsenek fenntartások a más nyelvű, nemzetiségű vagy felekezetű csoportokkal szemben. Ezért tanúsítjuk, hogy az ukrajnai eseményeket fasiszta puccsnak és a szélsőségesek győzelmének beállítani igyekvő orosz propaganda egyáltalán nem felel meg a valóságnak- áll a nyilatkozatban.

A dokumentumot mások mellett kézjegyével látta el a kijevi központú ukrán ortodox egyház, a görög katolikus egyház és több protestáns egyház feje, valamint az ukrajnai főrabbi. Mindannyian olyan egyházi vezetők, akik korábban támogatásukról biztosították a kijevi Majdan tüntetőinek követeléseit. Nem szerepel viszont az aláírók között a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát elismerő Ukrán Ortodox Egyház vezetője.

Az aláírók arra kérik a nemzetközi közösséget, az Ukrajna biztonságát szerződésben garantáló nyugati államokat - az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát -, valamint az Európai Uniót, az ENSZ-t és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy „állítsák le az ukrajnai inváziót és az ukrán belügyekbe való beavatkozást.

Orbán: békét akarunk

Tárgyalásos megoldásra van szükség, a háború egyetlen alternatívája a tárgyalás - jelentette ki Orbán Viktor az ukrán válsággal kapcsolatban kedden az Országházban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Békét akarunk, és nem vért.”

A kormányfő kifejtette: a csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozón azt az álláspontot képviseli majd, hogy az Európai Uniónak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű, hanem Oroszországnak és az EU-nak tárgyalnia kell. Az uniós válaszlépésnek „határozottnak, azonnalinak és integrációs természetűnek kell lennie” - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az erre vonatkozó magyar javaslatot megteszik majd Brüsszelben.

„A háború egyetlen alternatívája a tárgyalás. Mi tárgyalást akarunk, és nem fegyveres konfliktust. Békét akarunk, és nem vért- mondta Orbán Viktor.

A magyar érdek - folytatta -, hogy Ukrajna demokratikus állam legyen. „Mi demokratikus Ukrajnát akarunk (...), amelyben biztonságban és otthon érezhetik magukat Ukrajna állampolgárai, ideértve a kisebbségekhez tartozó állampolgárokat, tehát a magyarokat is. Ezért a nyelvtörvény eltörlését Magyarország nem fogadja el, ezt illegitim döntésnek tartjuk, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarokat megillető jogok ne csorbuljanak az ukrán változások eredményeképpen” - fejtette ki a miniszterelnök.

Megismételte egyúttal hétfői nyilatkozatát, amely szerint Magyarország számára az egész ukrajnai konfliktusban a magyarországi és a kárpátaljai magyarok biztonsága a legfontosabb. „Ez az a szempont, ahonnan vizsgáljuk az eseményeket- mondta, hozzátéve, Martonyi János külügyminiszter is azért látogatott Kárpátaljára, hogy világossá tegye az ott élő magyarok előtt: „számíthatnak ránk.

Orbán Viktor végül arra kérte a magyar politikusokat, tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól és magatartástól, mert „ez egy éles helyzet, amikor elsősorban a magyar érdekek előtérbe helyezésére, hidegvérre és megfontoltságra van szükség.

A kormányfőt a kabinet és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus közötti megállapodás aláírási ünnepségén kérdezték, ahol I. Bartolomaioszt, Konstantinápoly egyetemes pátriárkáját is faggatták az ukrán válságról.

A vallási vezető azt mondta, „mi is a béke és a testvériség iránt vagyunk elkötelezettek, imádkozunk a békéért. Ő is azt hangsúlyozta, hogy a helyzetre párbeszéd útján kell megoldást találni, „tiszteletben tartva az ukrán nép jogait.

Közölte, hogy csütörtökre Isztambulba a világ minden tájáról összehívták az összes ortodox egyházi vezetőt, így alkalmuk lesz együtt megvitatni, hogyan tudnak segíteni az ukrán ortodoxoknak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!