Az unokám is a Kossuthba fog járni – Rajzpályázat a nyíregyházi Kossuth gimnáziumban

Az unokám is a Kossuthba fog járni – Rajzpályázat a nyíregyházi Kossuth gimnáziumban

Share this content.

Nyíregyháza – Rajzpályázatot hirdettek a nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban a KEOP 6.2.0 pályázat egyik állomásaként. Úgy írták ki a pályázatot, hogy a gimnázium jövőbeni helyzetét ábrázolják a tanulók, a jelenlegi változások tükrében. Szöveg: Kecskeméti Zsuzsanna, fotó: Trifonov Éva

A nyár folyamán komoly változások történtek a 206 éves alma materben, a salakpálya alá óriási víztározókat építettek, az esővíz gyűjtésére, amit a WC-k öblítésére használnak az intézményben, így takarékoskodva az ivóvízzel.

A C épület tetejét napelemekkel fedték le, ami a B épület áramellátását biztosítja, és ebben az épületben több teremben is korszerű, ledes világításra cserélték a korábbi fénycsöveket. 

Az udvaron komposztálót állítottak fel, amiben önkéntes munkában gyűjtik a fiatalok a falevelet és az udvari komposztálható hulladékot. A környezetkímélő közlekedés érdekében korszerű biciklitárolót építettek, és 22 kerékpárt szereztek be a rászoruló tanulók számára. 

Mindezek megismerése után a diákok elképzelése a jövő iskolájáról igencsak megváltozott, ezt mutatja a több mint 100 beérkezett pályamű, melyből 72 felelt meg a kiírásoknak, és 26 került a döntőbe. Ezek ötvözték leginkább a jövőképet a fenntartható környezettudatos fejlődés gondolatával.

A győztes alkotás a jövő iskoláját egy komplett ökoparkként ábrázolja, ahol a nap, víz és szél energiája mellett a tanulók közösségi üvegházakban termelnek. A győztes alkotás Bally Daniella 8/9. osztályos tanuló műve. A második helyen Pataki Ákos 8/6., a harmadik helyen Sándor Panna Csenge 8/7. osztályos tanuló végzett. 

A diákok szavazhattak a kiállított rajzok közül a nekik leginkább tetszőre, a közönségdíjat így két tanuló kapta, Fodor Zsuzsanna 8/7 és Gattyán Bence 8/6. osztályos tanulók.

A nyeremények igazán értékesek és hasznosak voltak: gazdára találtak értékes könyvek, pendrive-ok, e-book olvasó, fényképezőgép és egy tablet is, a gyerekek nagy lelkesedésére.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!