Börtönkápolnát avattak a Gyorskocsi utcában Benczúr László tervei alapján

Börtönkápolnát avattak a Gyorskocsi utcában Benczúr László tervei alapján

Share this content.

Budapest – A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. számú, Gyorskocsi utcai objektumában 2012. november 27-én börtönkápolnát avattak. A börtönkápolna terveit Benczúr László Ybl-díjas építész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője készítette el. A kivitelezési munkálatokat a reintegráció jegyében a padlótól a plafonig fogvatartottak végezték el, akiket többek Vári Krisztina Ágnes evangélikus börtönlelkész lelkigondoz. Forrás: Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, fotó: MTI, Szigetvári Zsolt

A hazai büntetés-végrehajtási intézetekben 2000 óta teljesítenek újra szolgálatot a börtönlelkészek. Szolgálati terepük a börtönök világa, feladatuk speciális: a periférikus élethelyzetben lévők vallásgyakorlásának biztosítása, tekintettel a sokféle egyházi, vallási háttérrel rendelkező emberre. Az előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottak lelkigondozása különösen nehéz feladat, hiszen a letartóztatási sokk, valamint számos bizonytalansági tényező nehezíti napi életüket. A lelkészek munkájukat ezért nemcsak empatikusan, de a szabályok vonatkozásában is körültekintően kell hogy végezzék.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Magyarország egyik legnagyobb börtöne, az intézet három épületében elhelyezett fogvatartottak létszáma összesen 1800. A fogvatartottak lelkigondozását öt börtönlelkész végzi. A Gyorskocsi utcai objektumban közel kétszáz női fogvatartottat helyeztek el, akik nehezebben viselik, hogy családtagjaikat könnyen elveszítik, gyermekeik távol kerülnek tőlük. A börtönkápolna csendjében azonban mindenki egy kis lelki békére, nyugalomra lelhet. Ezért létesült a Gyorskocsi utcai objektumban kápolna, ahol Vári Krisztina Ágnes evangélikus börtönlelkész szolgál. A börtönkápolna terveit Benczúr László Ybl-díjas építész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője készítette el. A kivitelezési munkálatokat a reintegráció jegyében a padlótól a plafonig fogvatartottak végezték el.

A börtönkápolna avatásán többek között részt vett az Országos Parancsnokság képviseletében Benedek Ede bv. alezredes, dr. Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Sülle László helynök, Illés Dávid református esperes, Balicza Iván evangélikus lelkész, Schönberger András főrabbi, Benczúr László Ybl-díjas építész, korábbi északi egyházkerületi felügyelő, Donáth László evangélikus lelkész, Magyari Márton, a Magyar Testvéri Börtöntársaság ügyvezető igazgatója, Banyik Sándor Roland, a Magyar Testvéri Börtöntársaság missziós munkatársa, Szabó József, a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió elnöke, Hajdú Miklós katolikus börtönlelkész, L. Molnár István református börtönlelkész és Kemenes Gábor plébános.

A mellékletben elolvasható Balicza Iván prédikációja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!