Búcsúzik Nemeskér lelkésze

Búcsúzik Nemeskér lelkésze

Share this content.

Forrás: kisalfold.hu / Nagy Márta
Nemeskér – Pőcze István evangélikus lelkész után a nemeskéri gyülekezetben szombattól helyettes lelkészként Hegedűs Attila szolgál.

Ünnepi alkalomra készül a nemeskéri evangélikus gyülekezet pénteken, bár nem éppen vidám összejövetelre. Szemerei János püspök részvételével 18 órakor lelkészüktől köszönnek el abban a templomban, ami valaha a régió egyetlen protestáns vallásgyakorlási helyszíne volt. Érdekes a hely, és érdekes az ember, aki búcsúzik...

„A káldi erdészházban nőttem fel, ahol apám erdész volt, s ami máig tartó hatással van az életemre. Ahogy egy tanárom fogalmazott később: az erdő Isten teremtett otthona. Ha innen nézem, nem is olyan furcsa, hogy az erdészeti középiskola elvégzése és némi útkeresés után az evangélikus teológiát választottam" – meséli önmagáról Pőcze István lelkész.

Színes életút vezette Nemeskérre: bécsi ösztöndíj, bakonyi szolgálat, körmendi parókusság után már háromgyermekes apaként volt egyházának tábori lelkésze, megjárva többek között Koszovót és Macedóniát.
Hét évvel ezelőtt a most 20 éves Eszter és 17 éves Imola lánya, valamint a 16 esztendős Barnabás fia tanulmányai miatt szeretett volna Sopron közelében elhelyezkedni. Hogy ez akkor éppen Nemeskéren sikerült, biztos nem véletlen. A falu és evangélikus templomának gazdag történelmi múltja inspirálta a mindig új utakat kereső lelkészt.

„Furcsa helyzet, hiszen a nagy múltú, a maga nemében egyedülálló templom itt áll Nemeskéren, a hívek többsége azonban nem ebben a faluban él. Sopronhorpácstól Röjtökmuzsajig, Sopronkövesdtől Simaságig ide tartoznak az evangélikusok. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a történelem itt súlyosan kötelez, mégis a mai embert kell megszólítani. Ezért igyekeztem az igehirdetéseken a kortársakhoz mai nyelven szólni, nemcsak kinyitottam a templom kapuit, hanem ki is léptem abból. Ökumenikus nyitottsággal akartam megmutatni minél több embernek azt az utat, amit járva túlláthatunk a földi élet korlátain. Hogy ez sikerült-e, nem én döntöm el" – fogalmaz Pőcze István.

A lelkész nem titkolja, erős érzelmi szálak kötik most már Nemeskérhez: itt konfirmálta gyermekeit és külön öröm számára, hogy fia itt vált kántorként a munkatársává. 

„Hiányozni fog a falu, de tovább kell lépnem. Szolgálati megbízatásom lejártával most doktori disszertációra készülök, közben pedagógusként és mentálhigiénés szakemberként is dolgozom" – árulja el Pőcze István.

A nemeskéri gyülekezetben szombattól helyettes lelkészként Hegedűs Attila szolgál.

Nemeskér és az evangélikusok
Írott források már 1237-ben említik a falut. 1651-től 1786-ig Nemeskér volt Sopron vármegye székhelye. Az 1681-es országgyűlésen artikuláris hellyé nyilvánították. (Így nevezték megyénként azt a két helységet, ahol a protestánsok szabadon gyakorolhatták vallásukat.) A katolikus templom 1500 körül épült, az evangélikus 1732-ben. Akkor csak magtárszerű épületet emelhettek, belül viszont különleges: gyönyörű faépítményekkel, faragott oltárral és szószékkel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!