Búcsúztak az amerikai önkéntesek

Búcsúztak az amerikai önkéntesek

Share this content.

Szöveg: Pap Kinga Marjatta, fotó: Horváth-hegyi Áron
Budapest – Az egyházunkban a 2013–14-es tanévben szolgáló amerikai önkéntesek 2014. május 27-én érkeztek búcsúlátogatásra az északi püspöki hivatalba. Az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) fiatalok felnőttek a globális misszióban (YAGM) programján keresztül egyházunk már második alkalommal fogadhatott önkéntes szolgálatot végző fiatalokat, ősztől pedig várhatóan újabb csoport érkezik hozzánk.

Az egyéves itt tartózkodás tapasztalatait Fabiny Tamás püspökkel oszthatták meg, aki a külkapcsolatokért és a diakóniai munkaágért egyaránt felelős püspökként rendszeresen figyelemmel kíséri a fiatalok szolgálatát. A találkozón az Országos Iroda diakóniai osztálya képviseletében Buda Annamária osztályvezető és Pelok Zita munkatárs is részt vett.

A háromórás kötetlen együttlét folyamán izgalmas beszélgetés bontakozott ki Ole Schenk (Szarvas), Chelsea Paulsen (Szombathely), Meredith Massey (Piliscsaba) és Thad Titze (Nyírtelek–Görögszállás) részvételével. Az iskoláinkban, gyermek- és szociális ellátó intézményekben örömmel szolgáló önkéntesek az egyház mindennapjainak mély ismeretéről, szerteágazó kapcsolatokról és örvendetes magyar nyelvtudásról tettek tanulságot.

A fiatalokat foglalkoztató témák sorában előkerült a nők szerepe a magyar családban és társadalomban, a sokszínű istentiszteleti élet és a liturgia kérdése, a romákkal kapcsolatos attitűdök, illetve a közelmúlt választásaihoz kapcsolódóan a magyarországi politikai színtér ismerete. Öröm volt látni, ahogyan az egy évvel ezelőtt még csekély magyarországi ismeretekkel érkező fiatalok milyen példamutató érzékenységgel állnak helyt az összetett társadalmi és emberi szituációkban, hitvalló bátorsággal téve tanúságot keresztény küldetésükről.

A házigazda püspök hangsúlyozta, hogy a programban résztvevőket és egyházunkat kölcsönösen gazdagító szolgálat mellett fontos cél, hogy hazatérve Magyarország és az evangélikus egyház szakértőivé váljanak. Erre a jövőbeli feladatra is utalt, amikor a Szélrózsa ifjúsági találkozót követően otthonukba hazatérő fiatalokat a napkeleti bölcsek történetére emlékeztette, akik „más úton tértek vissza hazájukba” (Mt 2,12). Számukra a Megváltóval való személyes találkozás, a YAGM önkéntesei számára a magyarországi Krisztus-követés válhat életformáló erővé.

Hivatkozások: Képek a búcsúzásról. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!