„Meteor becsapódás” – Beiktatták hivatalába Győri Péter Benjámin esperest – Frissítve videókkal!

„Meteor becsapódás” – Beiktatták hivatalába Győri Péter Benjámin esperest – Frissítve videókkal!

Share this content.

Szöveg és fotó: Kustra Csaba
Szolnok – A Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegyében 2014. július 20-án tartották Győri Péter Benjáminnak az esperesi hivatalba történő beiktatását. Az ünnepi istentisztelet a szolnoki evangélikus templomban volt. Az igehirdetés szolgálatát dr. Fabiny Tamás püspök, az iktatást Pintér Mihály espereshelyettes végezte.

Videós összefoglalóval később jelentkezünk.

„Meteor becsapódás”  Gondolatok a szolnoki esperes iktatáshoz

Még márciusban – teljesen elmerülve a húsvét felé tartó böjti időszak feladataiban – váratlan „meteor becsapódásként” hatott a hír az evangélikus közéletre, hogy Krámer György püspök-helyettes, esperes, és pilisi lelkész mindezekről a tisztségekről lemondva, május elsejei hatállyal a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája igazgatójaként folytatja tovább szolgálatát. Elmondható, hogy ez a bejelentés és a mögötte lévő határozott személyi- és testületi döntés, az elmúlt hónapokban és még az elkövetkező időben is folyamatos „utórengéseket” indított el sokak életében.

Ebbe a „hullámverésbe” került bele többek között Győri Péter szolnoki lelkész is, aki január elején felvázolt éves gyülekezeti munkaprogramjában még nem is gondolta, hogy 2014. július 20-án, vasárnap délután 5 órakor, mint a Dél-Pest Megyei Egyházmegye esperese fog kilépni megszokott szolgálati helyének templomából.

Ennek az egész esemény sorozatnak a kapcsán is érdemes mindnyájunknak egy pillanatra megállni, és feltenni a kérdést: Mi ez? Mi történik velünk és közöttünk? Ezek csupán szükségszerű belső egyházi szervezkedések, netán emberi vágyak és elképzelések sorozata?

A történések értelmezésében kutakodva érdemes elgondolkodnunk azokon az igéken is, amiket a két érintett, megindított és az indításra néhány álmatlan éjszaka után igent mondó személy, Krámer György és Győri Péter osztott meg mindenkivel a szolnoki esperes iktatás kapcsán.

Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok. (Ézs 43, 19) Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálóitokat fogásra. (Lk 5,4)

Krámer György volt esperes utódja felé személyes áldásként mondta Ézsaiás közismert mondatát. Győri Péter pedig a beiktató és székfoglaló beszédhez választotta Lukács evangéliumának sajátos felhangokat is megszólaltató parancsát.

Istent kereső emberek sokszor kérdezik, hogy milyen módon szól hozzánk az Isten. Talán úgy, hogy a felhőket széthúzva ránk kiállt a mennyből? Netán angyali jelenések vagy rövid mennyei elragadtatás során?

Egyik közlési mód sem lehetetlen Isten és Jézus Krisztus számára, hisz van rá példa a Bibliában. Az viszont még inkább megszokott, hogy szívünkre helyez kimondásra szánt mondatokat, hogy egymás között miről gondolkodjunk, mit halljunk meg terveiből, a Szentlélek szellemi fület és értelmet hegyező munkája által.

Július 20-án vasárnap délután Szolnokon az evangélikus liturgiai rendnek és szokásoknak megfelelően egy esperes iktatás történt a templomban, majd közgyűlés a városházán. Elmondható, hogy a végén nem maradtak el a szintén szokásos kirántott hús és egyéb finomságok sem a megterített asztalokról.

Jó volna azzal a meglátással is fogadnia mindenkinek az iktatásról szóló hírt, hogy Jézus Krisztus nem mondott le rólunk, hanem még mindig akar közöttünk és általunk munkálkodni. Ezért történt a „meteor becsapódás” és annak „hullámverése”, aminek még nincs vége.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!