Beszámoló a tótkomlósi ifjúság táboráról

Beszámoló a tótkomlósi ifjúság táboráról

Share this content.

Forrás: likefestoon/Kiss Réka
2014. augusztus 3-án tértek haza a VII. Nyári hittantábor kis lakói Tótkomlósra. A gyerekek Sámsonházán tölthettek felejthetetlen napokat, szerezhettek új élményeket.

A Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség ez évben is, immár 7. alkalommal tartotta szokásos sámsonházi (Nógrád megye) hittan táborát. Az táborban összesen harmincan vettek részt. Mivel a tótkomlósi evangélikusság szlovák származású, ezért a tábor fő támogatója idén is a Szlovák Köztársaság Határon Túli Szlovákok Hivatala /Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí/ volt, akik nagy figyelmet fordítanak az anyanyelvi gyermek programokra. A további kiegészítést pedig egyéni adományokból, és gyülekezeti, szülői támogatásból finanszírozták.

„A tábor közössége az éves hittancsoportok gyermekeiből verbuválódott, hiszen a tábor az egész éves hittan tanulás, felkészülés koronájaként áll a gyülekezet folyamatos hitéleti és nevelési programjában. Itt nem csak heti egy órát találkoznak, hanem ezen a nyári alkalmon a gyermekek számára egy egész héten át lehet a keresztyén élet alapértékeit életszerűen megmutatni. Ebben a gyülekezet lelkészein és a felnőtt ifi segítőkön túl a bratislavai komenszki egyetem /EBF UK/ teológiai fakultása is segítséget nyújtott Matús Heman II. éves teológiai hallgató személyében. Az ő feladata elsősorban az anyanyelvi ének és imádság tanítás volt” – mondta el Szpisák Attila evangélikus lelkész

Az egész hetes program az ószövetségi Ruth könyvének történetén alapult. Ez alapján folytak a reggeli és esti áhítatok, a délelőtti foglalkozások, a délutáni kreatív játékok. Lehetőség volt arra, hogy a gyermekek végig élhették az aratás, a gabona feldolgozás műveleteit, majd estére eljutottak a lisztkészítés és a kenyérsütés eredményéhez, öröméhez is.

„A kreativitáson túl lehetőség volt a fizikai erőnlét próbájára is, hiszen az egyik nap programja a Mátraverebély-Szentkúti kegyhely meglátogatása volt, ahol a ferences rendfőnök, Peregrin atya fogadta nagy szeretettel a gyermekeket és tartott számunkra rendkívül érdekes helytörténeti előadást. Majd bemutatta a szent hely lelkiségét, melyhez az megújított környezet szépsége társult” – zárta az élménybeszámolót Szpisák Attila

A táborban eltöltött hét után a komlósi gyermekek sok új élménnyel térhettek haza családjaikhoz és azzal a közösségi érzéssel, hogy jó az evangélikus gyülekezethez tartozni, hiszen a táborral nem fejeződött be semmi, mert szeptembertől folytatják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!