Bibliavetélkedőt tartottak a börtönökben

Bibliavetélkedőt tartottak a börtönökben

Share this content.

Pálhalma – 2013. december 1-jén a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete és a Magyar Testvéri Börtöntársaság szervezésében immáron hatodik alkalommal rendeztek országos bibliavetélkedőt elítéltek számára. A VI. Országos Bibliavetélkedő Fogvatartottaknak programon a pálhalmai börtönben háromszáz elítélt vett részt. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Magyari Márton

Advent első vasárnapján nyolcszázhatvan fogvatartott részvételével az ország huszonhét börtönében került sor bibliavetélkedőre.

Hogyan veszejti el Isten a gonoszokat? Mit ígér a zsoltár az igaz embernek? Jézus megkísértésekor melyik Ige hangzott a zsoltárokból? Mit tanított Krisztus a tanítványait nem követő ördögűzőről? Ilyen és hasonló kérdésekre kellett választ adniuk azoknak, akik részt vettek a bibliavetélkedőn. A negyven kérdésből összeállított feladatsor – melyet cikkünk végén meg tud tekinteni – jelzi: a megmérettetéshez alapos bibliaismeretre volt szükség.

Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet három objektumában – Bernátkút, Mélykút és Sándorháza – ezért is meglepő, hogy háromszázan vettek részt a vetélkedő selejtezőjén. Ebből a döntőbe objektumonként a legjobb tíz fő került. A végső megmérettetésre ellátogatott Roszík Gábor evangélikus lelkész, a két börtönszervezet elnöke és Magyari Márton, a szervezetek ügyvezetője is. Őket Radák Kálmán őrnagy és Oláh László intézeti börtönlelkész köszöntötte.

Roszík Gábor a bibliaismereti verseny döntőjébe jutott elítélteknek hangsúlyozta: „nem a verseny a fontos, hanem az, hogy a vetélkedőre való készülés során mindenki közelebb került a Szentíráshoz és ezáltal Jézus Krisztushoz.” Az evangélikus lelkész, a magyarországi börtöntársaság elindítója, a bibliavetélkedővel kapcsolatban kiemelte, hogy a megmérettetést hat évvel ezelőtt egy fogvatartott és egy református börtönlelkész kezdeményezésére indították el. Az első két évben pénzdíjas, majd az országos parancsnok engedélye alapján parancsnoki hatáskörben minden intézet első öt helyezettje részesül jutalomban. Ez lehet dicséret, plusz beszélő, plusz csomag. A vetélkedő idei anyaga a Zsoltárokból és a Máté írása szerinti evangéliumból épült fel. Öröm megtapasztalni, hogy mára már a fogvatartottak kérdezik, hogy mikor és miből lesz a jövő évi verseny” – fogalmazott a börtönmisszió elnöke. A feladatlapok javítása a helyszínen megtörtént. Ezt követően Roszík Gábor átadta az ajándékokat és az okleveleket.

És hogy Ön, vagy a döntőbe jutottak ismerik-e jobban a Biblia adott szakaszait, a mellékelt feladatlap alapján eldöntheti. 
Jó tudni: Pálhalmán a 40 pontos feladatlapból négyen értek el 36 pontot!

Csatolt állományok: bibliavetelkedo_feladatlap_2013.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!