Bostoni maraton: Imádkoznak az áldozatokért és hozzátartozóikért

Bostoni maraton: Imádkoznak az áldozatokért és hozzátartozóikért

Share this content.

Boston – A patrióták napján Bostonban rendezett maratoni sportverseny záró pillanataiban, 2013. április 16-án, hétfőn délután helyi idő szerint délután három óra körül több nagy erejű robbanás rázta meg a belváros célszalagot körülvevő területét. Két bomba is felrobbant. Forrás: christiantoday.com; radiovatican.com; kna.net; kath.net; szöveg: dr. Békefy Lajos

További öt robbanószerkezetet találtak még a közelben, amelyeket időben hatástalanítottak. Amerika újra félni kezdett. A robbantás következtében hárman – köztük egy 8 éves kisfiú is – meghaltak, a sebesültek száma meghaladja a 180-at. A hírre a nemzetközi közvélemény is gyorsan és nagy részvéttel reagált. I. Ferenc pápa Sean O’Malley bostoni kardinálisnak küldött táviratában kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozói felé, és sürgette, hogy az amerikaiak „a gonoszt jóval győzzék le”. A pápa imájáról biztosította Boston város lakóit. A bostoni érsek-kardinális hasonlóképpen együttérzéséről és imáiról  biztosította a tragikus eseményben elhunytak hozzátartozóit és a sérülteket. Ő is rámutatott: más egyházak és vallások híveivel együtt bizonyos abban, hogy „társadalmunkban a jónak nagyobb hatalma és ereje van”. A pápajelöltek között élen volt New York-i érsek, az USA Püspöki Konferenciájának elnöke, Timothy Dolan kardinális pedig így fogalmazott: „A bostoni maraton tragikus vége mindannyiunkat figyelmeztet:  a gonosz létezik, az élet pedig törékeny.” Az erőszak „kultúrájának” az erősödése a világon és saját hazájában az amerikai vezetést még fokozottabb biztonsági intézkedésekre inti, az állam polgárait pedig arra, hogy mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt az egymás iránti tisztelet érdekében. Amerikai hírközlő szervek rámutatnak: nemzetközi imaakciók is azonnal megindultak a tragédia hírére. Elsők között utaltak arra, hogy Moszkvában, a Barátság téren nagy gyertyás imaközösség jött össze, s a mellékelt fotón mutatják azt a fiatal orosz ortodox kislányt, aki az elhunyt 8 éves kisfiúra gondolva égette gyertyáját. Tom Clammer tiszteletes, a salisburyi katedrális vezető lelkésze megfogalmazott egy könyörgést, amely felkerült a világhálóra, és sok helyen imádkozzák:

Béke Ura, Istenünk, akinek szava lecsendesítette a zúgó vihart, mi ma azokért könyörgünk, akiket a bostoni bomarobbanás személyesen érintett. Azokért, akik ott veszítették el életüket, s azokért, akiknek teste-lelke súlyosan megsérült ebben az eseményben: Te hozd el közösségeinkbe a békét és az elcsendesülést, erősítsd meg az engedelmességre hajlók szívét, s légy mellettünk szeretettel és együttérzéssel. Ezt a mi Urunk Jézus Krisztus nevében kérjük Tőled, Atyánk. Ámen.”

Címkék: Boston - maraton - terror - bomba - imádság -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!