Budavári Evangélikus Szabadegyetem (BESZ) harmadszor

Budavári Evangélikus Szabadegyetem (BESZ) harmadszor

Share this content.

Budapest – 2012. december 3-án harmadik ízben került sor a Budavári Szabadegyetemre. A Budavári gyülekezet kápolnája ismét zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel, akik dr. Hankiss Elemér szociológust hallgathatták. Az előadás címe: Emberlét a bizonytalanság korában volt, mottója pedig két Hamvas Béla idézet: „Mindig válság volt, csak az emberiség elrejtőzött előle, és nem vett róla tudomást... Az emberi lény örök és lényegi helyzete nyilvánul meg a válságban és a válság által.” Az est áhítattal is szolgáló házigazdája dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök volt. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

 

Az előadás számos szokatlan kérdést vetett fel, amelyekkel az előadó – saját bevallása szerint – szándékosan provokálta és késztette gondolkodásra a hallgatóságot. Ennek köszönhetően több ízben is interaktívvá vált az együttlét, még mielőtt a fórumra került volna sor (amint azt a csatolt hanganyag is bizonyítja). 

A számos filozófustól és teológustól idézett gondolatok azt bizonyították, hogy a bizonytalanság - amely az emberlét egyre valóságosabb velejárója - nagyon sokakat foglalkoztat:, úgy mint: Karl Barth, Niebuhr,  Tillich, Ricoeur Derrida, Caputo. A Nagy átalakulás a biztonság illúziójából a bizonytalanság korába megtörtént, és az új és növekvő kockázatok mindezt csak erősítik.

Az előadásban mindvégig az idézett Hobsbawm-gondolat józansága érződött: „Ha társadalmunk nem tud gyökeresen megváltozni, akkor a jövőnk: a sötétség.” Emellett több olyan kérdés is elhangzott, amelyeken egy tradicionális keresztyénségben elő ember magától talán nem is gondolkodna el:

  • Más lenne-e a világegyetem, ha nem lenne emberiség?
  • A személyes Isten eltakarja az igazi Istent?

Az utolsó gondolat Pilinszky János mély igazságával záródott: „Ti azt gondoljátok, hogy problémák vannak az életben és megoldásokra van szükség. Én azt gondolom, hogy tragédiák vannak az életben és szánalomra van szükség. "

A következő, 2013. január 7-i BESZ vendége Tomcsányi Pál akadémikus lesz.

Hanganyag:

https://eszak.lutheran.hu/news/budavari-evangelikus-szabadegyetem-besz-harmadszor

Képek:

https://eszak.lutheran.hu/mediatar/kepgaleria/2012/2012.12.03-budavari-szabadegyetem-hankiss-elemer

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!