Budavári Evangélikus Szabadegyetem Csom Gyulával, a műszaki tudomány doktorával

Budavári Evangélikus Szabadegyetem Csom Gyulával, a műszaki tudomány doktorával

Share this content.

Budapest – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem második évadának utolsó előadására került sor május 5-én hétfőn, amelyen Csom Gyula, a műszaki tudomány doktora, professor emeritus, az MTA Energetikai Bizottság korábbi elnöke Fenntartható fejlődés és atomenergia címmel tartott érdekfeszítő előadást. Az éles gondolkodású és hatalmas ismeretet magáénak tudó 81 éves tudós bevallása szerint a szellemi frissesség titka a tevékeny élet. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

Fabiny Tamás püspök áhítata után Csom Gyulát Bibó András gyülekezeti tag mutatta be.

A professzor előadását azzal kezdte, hogy koránál fogva, az évtizedek alatt megszerzett tapasztalat birtokában igyekszik a dolgokat, így az atomenergia témakörét is szélesebb körben vizsgálni más területekkel. Az élet egyes területei számos szállal kötődnek egymáshoz. Ez vonatkozik a fenntartható fejlődésre is, amelynek így három dimenzióját kell szólni: ökológiai, gazdasági, társadalmi. Komolyan kell venni a következő jelenségeket:

  • A Föld népesség exponenciálisan nő: Krisztus korában kb. 300 ezer, 1000-ben kb. fél milliárd, 1900-ban kb 1.6 milliárd, és 2012-ben már 7 milliárd volt a népesség. A XX. század a demográfiai forradalom ideje is volt.
  • A jövedelemegyenlőtlenségek mind inkább nőnek.
  • És mindeközben óriási mértékben fogyasztunk, a természeti erőforrásokat határtalanul elhasználjuk.

A fenntartható fejlődés lényege, hogy úgy gazdálkodunk erőforrásainkkal, hogy az elegendő kényelem biztosítson számunkra, és hogy közben maradjon is a következő generációk számára is. A hagyományos (nem megújuló) energiahordozó készletek a jelenlegi fogyasztás mellett még kb 60 évre elegendőek. Ez legfeljebb 100 évre növelhető különböző technikákkal. 

Ezért van szükség az atomenergiára az emberiségnek. Ugyanakkor ez a megoldás sem végtelen, hisz a maghasadáshoz szükséges uránium készlet nem túl nagy. A jelenlegi atomerőművek szempontjából a ritkább 235-ös izotóp hasznosítható. Az épülő, immáron negyedik generációs atomreaktoroknak olyan technológiát kell majd alkalmazniuk, amely képes ezt a hiányt javítani. 

A témában nem igen járatos hallgatóság a tudomány ezen területében merülhetett el a professzor előadása nyomán. A sok szakmai információ mellett az is elhangzott, hogy Magyarországnak szüksége van újabb atomerőműre. Az ország természeti adottságai miatt más megoldás nem adódik energiaszükségletünk önálló előállítására. Mivel a biztonság az elsődleges, a jövőben épülő létesítmények tervezésénél olyan rendszereket alakítanak ki a szakemberek, amelyek önszabályozók, tehát rendellenesség esetén azonnal passziválják magukat, ezzel elkerülve a tragédiákat - ez az úgynevezett inherens biztonság.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!