CEC: Élet a hajón

CEC: Élet a hajón

Share this content.

A CEC (Conference of European Churches) XIV. nagygyűlésére a legtöbb európai országból érkeztek résztvevők, lelkészek, érsekek, püspökök, ám annak érdekében, hogy minden könnyedén menjen, sok önkéntes segíti a munkát Magyarországról, továbbá 30 steward segítkezik a különböző csapatoknál. 10 steward érkezett belföldről, 20 pedig különböző európai országok és vallások képviselőiként. A stewardok a Fortuna Hajó Hotelben szállnak meg a pesti alsó rakparton. Forrás: blogg.svenskakyrkan.se/cecfuturewall

Szerencsére minden számunkra fontosabb hely, mint például a Helia Hotel, a RaM Colosseum vagy a református templom 10 perc sétára van. A hotel, bár háromcsillagos, szebbnek tűnik. A szobák gyönyörűek és tiszták. Bár a hajó ki van kötve, az elején sokat imbolygott, ami miatt nagyon nehéz volt hozzászokni az ottléthez. Az ételek nagyon finomak, az ebéd kivetelevel a reggeli és a vacsora is svédasztalos. Minden fantasztikus, a felszolgálók kedvesek, a recepciósok segítőkészek, a takarításért felelős menedzserek pedig láthatatlanok.

A stewardok és a youth delegate-ek (ifjúsági delegáltak, akik szintén részt vettek velünk a programokban) számára kétnapos előtalálkozót szerveztek, amelynek során többet megtudhattunk az EEK-ról, annak működéséről, szerepéről, a XIII. lyoni EEK-nagygyűlés eredményéről és az ott hozott döntésekről.

Az első nap sok kihívást tartogatott számunkra. Időbe tellett megtanulni, hogy kihez milyen nyelven szólhatunk. Azért, hogy ne csak a munkára összpontosítsunk, a szervezők és koordinátorok egy nemzetközi estet szerveztek, amelynek során átsétáltunk a Margit-szigetre, ahol a Holdudvarban egy fantasztikus vacsora várt ránk, s ezután minden részt vevő ország bemutatkozott. Nagyon vicces este volt, sok énekléssel. Az előadások változatosak voltak, többek között népmese felolvasása és előadása a dánoktól, videóvetítés Svájcról, sok-sok éneklés, skót népi viseletben előadott vers, ír vers és ének, a magyar delegációtól pedig Kodály Zoltán Esti ének című műve és egy népdal zendült fel citerakísérettel. Nem biztos, hogy mindent tudunk egymás hagyományairól, szokásairól, de az biztos, hogy napról napra többet ismerünk meg a másik kultúrájából.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!