CEC: Utolsó nap – Kik a központi bizottság tagjai? – Mi az üzenet? – Frissülő anyag!

CEC: Utolsó nap – Kik a központi bizottság tagjai? – Mi az üzenet? – Frissülő anyag!

Share this content.

Budapest – 2013. július 8-án utolsó napjához érkezett az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) nagygyűlése. Sok-sok vitán vagyunk túl. A mai napon a központi bizottság, a CEC új vezetőinek megválasztása zajlott, és elfogadták a nagygyűlés üzenetét is. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az áhítat és a bibliatanulmány után a CEC új kormányzó testületének tagjai körül parázs viták bontakoztak ki. A 20 vezető nevét tartalmazó javaslati listát itt olvashatják. A nagygyűlés végül megszavazta ezt a listát.

Ezután az üzenet megvitatása zajlott. Az üzenet szerint a nagygyűlés résztvevői testvérekként találkoztak egymással, hogy a Mondd, mire vársz? mottó szerint tárgyaljanak egymással. Az üzenetben köszönetet mondtak a magyar egyházaknak és társadalmi szervezeteknek a támogatásért és a vendéglátásért. A legfontosabb program a CEC megújítása volt, hogy a szervezet továbbra is a keresztények képviseletében tudjon fellépni Európában (új bort új tömlőbe).

Már 2009-ben, Lyonban reménykedtek a CEC megújításában, de ez csak a budapesti nagygyűlésen teljesedhetett be, az új alapok lerakásával. A szervezet továbbra is fontosnak tartja az ökumenikus nyitottságot, és szeretne együttműködni a kontinens egyházaival és partnerszervezeteivel.

A Charta Oecumenica már megfogalmazta az evangélium örömüzenetének hirdetését és az emberek felé nyújtott diakóniát, amelyet a szervezet továbbra is folytatni kíván az új CEC alkotmány alapján. De ehhez még szolidaritás is járul azokkal, akik szegények, idegenek, szükséget szenvedők a szekularizálódó Európában.

A küldöttek nem várnak tovább, „felkelnek és mennek”, hogy tegyék tovább a dolgukat, teremjék a Lélek gyümölcseit.

A kávészünet után a szervezet állásfoglalásait, valamint az iránymutató tájékoztató jelentés részleteit tárgyalták tovább.

Az ülés délben zárult, nagy tapssal köszönték meg a közreműködő csoportok, bizottságok, szervezők munkáját.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!