CEC: A nagygyűlés másnapján terítékre került az Uppsala-jelentés – Sok képpel! Frissítve videókkal!

CEC: A nagygyűlés másnapján terítékre került az Uppsala-jelentés – Sok képpel! Frissítve videókkal!

Share this content.

Budapest – 2013. július 4-én, a reggeli áhítat után megkezdődött az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) második munkanapja. A jelölőbizottságok tagjainak megvitatása után a szervezet három bizottságának beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők. A nagygyűléshez kapcsolódó sajtótájékoztatón Gáncs Péter evangélikus elnök-püspöknek tehettek fel kérdéseket az újságírók. Az ebéd utáni részben pedig az Uppsala-jelentés tárgyalása folyt. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Először a Church and Dialog, azaz az egyház és párbeszéd bizottsága számolt be eddigi munkájáról. A genfi székhelyű bizottság a keresztény egységen munkálkodik, ökumenikus nyitottsággal. Fontos teológiai munkákat adnak ki, így 2001-ben a Charta Oecumenica kiáltványának megszövegezésében is fontos szerepet játszottak. 
A migrációs bizottság, amely Strasbourgban székel, a menekültek, a ki- és bevándorlók védelmében tesz lépéseket, az emigránsok, kisebbségi etnikai csoportok védelmét szolgálja.
Brüsszelben van a központja a Church and Society, azaz az egyház és társadalom bizottságának, amely a társadalmi, politikai kérdésekben is állásfoglalásokat ad ki.

A beszámolók után a főtitkár, Guy Liagre előadása következett az elmúlt időszak munkájáról, majd pedig Julio Murray panamai anglikán püspök díszelőadását hallgathatták meg. Ezeket alábbi videóinkon, eredeti nyelven megnézhetik.

Tizenegy órakor a Helia hotelben sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Gáncs Péter elnök-püspöknek tehettek fel kérdéseket az újságírók. Alapvetően a magyarországi egyházak nagygyűlésen való vendéglátói szerepvállalásáról faggatták a püspököt. Gáncs Péter elmondta, reméli, hogy a nagygyűlés a helyi egyházak egymásra találását is elősegíti. Terítékre került az egyházügyi törvény is, az újságírókat élénken érdekelte, milyen változások lesznek, illetve lettek az egyházak életében a szabályozás bevezetésével.

Ebéd után az Uppsala-jelentést ismertették, amely alapvetően az EEK jövőjét határozná meg.

A jelentés első hat cikkelyét tárgyalták részletesen a delegáltak, majd pedig csoportmunka folyt, amelynek eredményét a csoportok szóvivői fejtették ki a plenáris ülésen. Az egyik ilyen szónok a Magyarországi Evangélikus Egyház delegáltja, Cselovszkyné dr. Tarr Klára volt.

Ezután az este hátralévő részében az EEK új szabályzatának egyes kifejezéseit, mondatait, részeit szavazták meg. Végül csak a preambulum elfogadásáig jutottak. Fél tizenegy után, az esti imádsággal zárult a nagygyűlés munkanapja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!