Cigánymissziós stratégiai megbeszélés zajlott az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában

Cigánymissziós stratégiai megbeszélés zajlott az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában

Share this content.

Budapest – Az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában egyházunk cigánymissziós stratégiájának megvitatására gyűltek össze lelkészek és nem lelkészek. A főleg Borsodra koncentráló megbeszélésen Birkás Antal, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság főtanácsosa, valamint Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese is részt vett. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

Az evangélikus egyházat a cigánymissziós szolgálatban már most vagy a jövőben várhatóan részt vevő munkatársak képviselték: Fabiny Tamás püspök, Benczúr László felügyelő, Bakay Péter cigánymissziói referens, Molnár Erzsébet, a nyíregyházi roma szakkollégium igazgatója, Györfi Mihály és Laborczi Géza lelkészek, Liszka Viktor kórházi lelkigondozó, valamint Borsodból Buday Barnabás, Tóth Melinda és Domokos Tibor lelkészek.

Egyre inkább érzékeli a kormány is, hogy a romastratégiában döntő szerepet kaphatnak az egyházak, amelyeknek kapcsolódási pontja nem kérdéses: „Szükség van rátok, nélkületek nem fog menni. Ne tántorítson el benneteket, ha támadásokat kaptok munkátok miatt” – hangzott a biztatás az állami tisztségviselők részéről. 

Mi lehet az egyház többlete – a szociális segítségnyújtáson túl – ebben a szolgálatban? Elsősorban a tanítványságra való elhívás, másrészt pedig a meglévő keresztyén közösségekbe való integrálás, ahol nemcsak résztvevőként, hanem aktív szolgálóként is jelen vannak cigány testvéreink. Györfi Mihály nyírtelki lelkész, a görögszállási  Biztos Kezdet programvezetőjének szavaival élve: a misszió alapjai: megismerni; megszeretni; Krisztushoz szeretni; szolgatárssá fogadni.

Az Evangélikus Élet 2013. február 24-i számában, az Égtájoló rovatban Fabiny Tamás püspök a megbeszélés eredményeiről és tanulságairól ír.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!