Csendesnappal indítják a félévet a teológusok – Te milyennek képzelsz el egy csendesnapot?

Csendesnappal indítják a félévet a teológusok – Te milyennek képzelsz el egy csendesnapot?

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám, szöveg: Kovács Barbara, fotó: Rosta Izabella
Piliscsaba – A hagyományokhoz híven az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói és oktatói a második félév első napjait a töltekezés és a közös együttlét jegyében Piliscsabán töltik. Itt nemcsak lehetőség van a vizsgaidőszak nehézségeinek kipihenésére, hanem az együttlét örömét is meg lehet tapasztalni.

Az idei csendesnap első napjának fókuszába az egyházon belüli szerep és dinamika kérdése került. Dr. Szabó Lajos rektor nyitó áhítatát követően Pángyánszky Ágnes otthonlelkész, a csendesnap szervezője köszöntötte a jelenlévőket, majd felkérte az Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztályát a délutáni program levezénylésére. A hallgatók először előadáson, majd csoportfoglalkozásokon vettek részt.

Németh Zoltán, az Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztályának osztályvezetője előadásában a szervezet, szerep és a személy viszonyát elemezte. Az osztályvezető kitért arra, hogy „az egyházi hivatás olyan komplex feladatkör, melyben mindenkinek úgy kell megtalálnia a helyét, hogy közben önmaga el ne vesszen. Mindez úgy valósítható meg, hogyha a ránk ható szerepet nem hagyjuk, hogy eluralkodjon, hanem figyelünk arra, hogy önmagunk, saját, egyéni kapcsolataink érvényesülni tudjanak.”
Németh Zoltán többek között e kényes egyensúly megtalálására, a hivatás közbeni megújulásra, a szupervízió fontosságára hívta fel a figyelmet.

A délutáni előadást követően a hallgatók és oktatók csoportokat alkottak, ahol egy előre megadott eset alapján kellett a presbitériummá vált csoportoknak határozatot hozniuk. Izgalmas beszélgetések, viták alakultak ki, a határozatokat pedig végül közösen ismertették az egyes csoportok.

A csendesnap zenei felelőse a teológushallgatókból létrejött Közel zenekar volt. Az összejövetel első estjén a Korál-sziget adott koncertet.

Szubjektív beszámoló:

Te milyennek képzelsz el egy csendesnapot?

A Facebookon gyakran lehet találkozni olyan képmontázzsal, amely bemutatja, hogyan látják az egyetemisták életét a barátok, a szülők vagy épp a társadalom. Azonban mind csak a saját szemszögükből szemlélik, de a valósághoz egyikük nézete sem közelít igazán. Ilyen képmontázs készülhetne az Evangélikus Hittudományi Egyetem félévkezdő csendesnapjairól is, mert ahányan csak tudnak róla, az egyházvezetés, a gyülekezeti tagok, a szülők vagy épp a világi barátok, mind másmilyen elképzelésekkel rendelkeznek róla. Milyen egy csendesnap valójában, egy teológushallgató szemszögéből?

Otthagyjuk a Bosnyák téri szmogot, átlépjük a saját szürke kerítéseinket és megcélozzuk Piliscsabát. A feloldódást csak könnyíti, hogy már az áhítaton is olyanokkal kerülünk egy csoportba, akikkel azelőtt csak köszöntünk egymásnak. Megosztjuk egymással, hogy mi a legfontosabb tárgy az életünkben, majd dr. Szabó Lajos bibliatanulmánya után rájövünk: egy hajszárító pótolható, de Jézus nem. 

Az ebéd finom, de kevés, szerencsére nemcsak kenyérrel él az ember. Hanem például a Gyülekezeti- és Missziói Osztály előadásával is, amelyben nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy a személyünk nem azonos a mások által elvárt, sokszor csak ránk erőltetett szerepekkel. 

A gyakorlatban is kipróbáljuk, hogyan viselkedünk egy addig ismeretlen szerepkörben, egy eljátszott presbiteri ülésen. A frissen felavatott igazgatólelkészeknek, másodlelkészeknek, presbitereknek és jegyzőknek azt kell megvitatniuk, hogy vajon polgári temetést vezethet-e evangélikus lelkész.

Gondolatainkat és felfedezéseinket Korál-sziget koncerttel öblítjük le, majd az este egészen informális és bensőséges része a mesébe illő havazáson való csoportos csodálkozásba torkollik. Kevés alvás után fitt ébredés a jussunk (a Pilisben még ez is jobban megy), a HÖK izgalmas detektívjátéka azonban már korán reggel az egekbe emeli az adrenalin-szintünket.

Az ezt követő istentisztelet inkább a lelkünket emeli az egekbe, köszönhetően Pángyánszky Ágnes egyetemi lelkész prédikációjának. „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” – halljuk Máté evangéliumából és érezzük is, mert bár mi negyvenen gyűltünk össze, Jézus a negyvenegyedik. 

Egy könyvjelzőre leírjuk, hogy mit adott nekünk ez a közösség, majd egymásnak ajándékozzuk. A búcsúzás miatt fánkba folytjuk bánatunkat és együtt hazaindulunk, azt kívánva, bárcsak otthon is így tudnánk örülni egymásnak.

Nos, ilyennek látszik kívülről?  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!