Csobbanj! – Megtartották az Északi Evangélikus Egyházkerület konfirmandus és ifjúsági táborát Bánkon

Csobbanj! – Megtartották az Északi Evangélikus Egyházkerület konfirmandus és ifjúsági táborát Bánkon

Share this content.

Szöveg és fotó: Koltai Anna
Bánk – Idén, túlszárnyalva a tavalyi létszámot, 70 fiatal, 13 gyülekezetből (Alberti, Balassagyarmat, Felsőpetény, Gyón, Iklad, Irsa, Maglód, Monor, Pilis, Répcelak és környéke, Szügy, Vác, Vanyarc) „csobbanhatott” Bánkon az Északi Evangélikus Egyházkerületi konfirmandus és ifjúsági táborban.

A tábor témája a bánki helyszínhez híven a víz volt, a csobbanás. Eszlényi Ákos reggeli áhiíatai vizek melletti találkozásokról szóltak. Ezeken a találkozásokon mindig történik valami, Jézus beszélget ismeretlen emberekkel, akikről csak keveset tudunk, csak annyit, hogy egy béna, egy samáraia asszony, egy menyegzői sokadalom stb. Nem tudjuk pontosan kik ők, mi a nevük, de egy biztos, akikkel Jézus találkozik, akiknek belép az életébe, ott mindig változás történik.

Ne félj! Jézus a tengeren jár történethez kapcsolódóan a kétségek, félelmek kerültek előtérbe. A csoportos beszélgetést egy izgalmas játékkal/próbatétellel kezdtük, amelyben bekötött szemmel kellett különböző tartalmú befőttesüvegekbe belenyúlni. Így próbálhatták ki, érezhették át a fiatalok, hogy milyen félni az ismeretlentől. Ehhez kapcsolódva beszélhettek saját félelmeikről, kihez fordulnak és ki ad neki erőt a félelmeik között.

Fontos vagy! A kánai menyegző kapcsán a fontos, de egyszerű dolgokra helyeződött a hangsúly. Jézusnak az egyszerű dolgok is fontosak, még az is, hogy van-e bor egy menyegzőn. Beszélgetésekben előkerült kinek ki/mi fontos és mit teszünk azokért, akik fontosak számunkra.

Egy közösség vagyunk! A samáriai asszony történetén keresztül megismerhettük az ő kiközösítettségét. A fiatalok egy játékban megtapasztalhatták a kiközösítés érzését, a közös mesealkotással pedig a közösségez tartozást.

Figyelj a másikra! A bethesda tavi gyógyítás fő mondanivalója most az egymásra figyelés volt. Tolerancia játékkal kiscsoportban dogoztuk fel, hogy mennyire figyelünk egymásra és milyen csoportokkal vannak előítéleteink, hogyan lehetünk velük is toleránsak.

Bízz bennem! A bátorágról és a bizalomról beszélgettünk Jézus a tengeren jár töténetén keresztül. Jézus odalép hozzánk, kimozdít megszokott helyzetünkből és bátorít bennünket. Az életünk célba ér majd, de ehhez kell a bátorság és a bizalom Istenben és Jézusban.

Az áhítatok és csoportos beszélgetések mellett rengeteg élménnyel gazdagodhattak még a fiatalok. Kiróbálták a bánki kalandparkot, a bowlingot és strandolhattak. Rengeteg játékkal készültek a szervezők a hétre, például sorversennyel, kvíz estével, elemlámpás számháborúval, slip ’n’ slide-al, éjszakai akadályversennyel, paintball-al, karaoke party-val, kézműveskedéssel és még Róka Szabolcs interaktív meséjében is szerepelhettek a táborozók.

Csadó Balázs vasárnapi záró áhítatában az elmúlt hét élményeiről beszélt. Voltak összezördülések és kibékülések, rengeteg nevetés és öröm, és mindenki sok baráttal és mégtöbb lelki élménnyel gazdagodva tért haza.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!