Emlékezés és előretekintés Csornán

Emlékezés és előretekintés Csornán

Share this content.

Szöveg: Tubán József
Csorna – A csornai gyülekezet minden évben megtartja a templom felszentelésére emlékező istentiszteletét. A gyülekezet a hálaadáson túl közösségi foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal és piknikkel ünnepelte templomát.

„Isten színe előtt nem hivatkozhatunk a dicső múltra, a templomépítő elődök kegyességére és szorgalmára” – jelentette ki Tubán József június 12-én Ez 18,20-32 alapján elmondott igehirdetésében a csornai templomban.

A gyülekezet templomszentelési emlékünnepén a lelkész hangsúlyozta: „A kárhozattól való menekülésnek nem a hívő ősökre való emlékezés és hivatkozás a módja, hanem az, hogy Isten egyetlen alkalommal kivételt tett a maga által szabott könyörtelen szabály alól, és azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, feláldozta egyszülött Fiát, aki a múltban és a jelenben is a megtérésünket munkálta és munkálja Szentlelkével, igéje és szentségei által. Ő a mi egyetlen reménységünk, benne van életünk és jövőnk.”

Kapi Béla püspök 1930. június 9-én szentelte fel az akkor még a mainál is kisebb létszámú csornai gyülekezet hosszas erőfeszítések és komoly áldozatok árán megépült templomát.

A 86. évfordulót a mai hívek hagyományosan egész napos együttléttel ünnepelték meg: az istentiszteletet követően a templomkertben piknikkel folytatódott az emléknap. A rendezvény – amelyen külön gyermekprogram, arcfestés, korongozás, íjászat is várta a jelenlévőket – a gyülekezet mellett számos helyi civil szervezet és egyesület összefogásával valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!