Egy kis matek: Miért rendelkezzünk „nullás” adóbevallás esetén is a Magyarországi Evangélikus Egyház javára?

Egy kis matek: Miért rendelkezzünk „nullás” adóbevallás esetén is a Magyarországi Evangélikus Egyház javára?

Share this content.

Budapest – Adónk egy százalékáról akkor is érdemes rendelkeznünk az egyházak javára, ha különböző kedvezmények miatt ténylegesen nulla forint lesz a személyi jövedelemadónk. Hogy miért? Csorba Gábort, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gazdasági Osztályának vezetőjét kérdeztük. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Az adóbevallásra kötelezett, de a kedvezmények (például gyerekkedvezmény) miatt nulla forintos adóbevallást benyújtó személyeknek azért érdemes rendelkezni az egy százalékról, mert az egyházi egyszázalékos felajánlásokhoz az állam kiegészítő támogatást nyújt. A kiegészítő támogatást viszont az egyházak között a felajánlók létszámarányában osztja szét az állam” – magyarázta Csorba Gábor, akitől megtudtuk azt is, hogy ezt a kiegészítést ténylegesen hogyan számítják ki az állami szervek.

Az összes szja-bevétel 90 százalékából ki kell vonni a tényleges egyházi felajánlásokat, és az így kapott számot kell elosztani az egyházakra összesen felajánlók számával. A kapott számot egyházanként a felajánlók számával szorozni kell. 2013-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház esetében ez 54.504 fő × ~6.040,- Ft/fő = ~329.200.000,- Ft, ami az egyszázalékos bevétel ~57%-a volt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!