Egy pajtában tartották istentiszteleteiket a rábaszentandrásiak – Az elmúlt 230 évért adtak hálát

Egy pajtában tartották istentiszteleteiket a rábaszentandrásiak – Az elmúlt 230 évért adtak hálát

Share this content.

Rábaszentandrás – 2013. december 22-én ünnepi istentiszteleten gyűltek össze a Rábaszentandrási evangélikusok, hálát adva azért, hogy 230 évvel ezelőtt hivatalosan is engedélyt kaptak a nyilvános istentisztelet tartására. Ezen az alkalmon Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. Szöveg: Varga Tamás, fotó: inforabakoz.hu, Szemerei Márton

E jeles alkalom annyira fontos volt a gyülekezetnek, hogy közel 100-an eljöttek hálát adni Istennek azért, hogy e napig kegyelmesen megtartotta őket. A kezdő liturgiát Hegedüs Attila principális és Varga Tamás beosztott lelkész végezte.

Az igét Szemerei János Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette a 126. zsoltár szavaival. A püspök prédikációjában párhuzamot vont a zsoltáros szavaival és a gyülekezet életével, azaz, hogy annyi viszontagság után Isten hatalmas dolgot tett a rábaszentandrásaikkal, ugyanis Isten igéjét és az ő evangéliumát szabadon hallgathatták és hitüket korlátozás nélkül gyakorolhatták. Az emberek annyira megörültek ennek, hogy nem tudtak várni a templom megépüléséig, hanem alkalmaikat Gáncs József és Gáncs Mihály házának a pajtájában tartották.

Az igehirdetés után úrvacsoraosztásra került sor, amivel minden gyülekezeti tag élt. Az istentiszteletet követően előadást tartott Tóth Károly takácsi lelkész az 1780-as évekről, és az azt megelőző korról., majd a jelenlévők megkoszorúzták az első istentisztelet helyszínéről tudtul adó táblát.

A püspök zárásképpen megjegyezte, milyen szép az, hogy a gyülekezet nem a templom megépülését ünnepli, hanem Isten igéjének szabad hirdetését, és hitük szabad gyakorlásának lehetőségét.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!