Egyházi fenntartásban a miskolci Reményi utcai óvoda

Egyházi fenntartásban a miskolci Reményi utcai óvoda

Share this content.

Forrás: minap.hu, Kujan István, fotó: Kaderják Csilla
Miskolc – A Magyarországi Evangélikus Egyház szeptembertől átvette a Reményi úti óvodát. A miskolci oktatási intézmény ünnepélyes tanévnyitóját hétfőn tartották a belvárosi evangélikus templomban. Fabiny Tamás, az északi egyházkerület püspöke az istentiszteleten kiemelte: szeretnék átadni a gyermekeknek azt a szellemiséget, amit az egyház évszázadok óta képvisel.

Miskolc evangélikus lakosságának nagyon régi vágya vált valóra azzal, hogy általános és középiskola után egy óvoda, a Reményi utcai intézmény is fenntartásukba került – emelte ki Fellegvári Zoltán, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola igazgatója.

Az óvoda hagyományait továbbra is megtartja, de a nevelésbe, oktatásba az evangélikus egyház tanításait, a keresztény szemléletmódot is beillesztik. Mint Havasi Zsoltné tagóvoda-vezető ismertette, tapasztalataik már korábban is azt mutatták, hogy a szülők egyre bővülő köre igényli a gyermekek hitoktatását a Reményi utcai óvodában – ennek megfelelően biztosítják is azt számukra.

Jelenleg egyébként négy csoportban több mint 100 gyermekkel működik az óvoda, akik szüleikkel, nagyszüleikkel és az iskolásokkal kiegészülve szépen megtöltötték a belvárosi evangélikus templomot az ünnepélyes tanévnyitó alkalmából. Fabiny Tamás püspök az istentiszteleten kiemelte, nagyszerű összefogásnak köszönhetően, a gyermekek érdekében veszik át az intézményt, hogy azt a szellemiséget, amit az egyház évszázadok óta képvisel, átadhassák nekik.

„Minden, ami jó volt az intézményben – így a felelősségteljes óvodapedagógusok, a nagyszerű körülmények –, változatlanul megmarad. Hoztunk azonban valamit, amit szívesen megosztunk másokkal: ez pedig az áldás, amivel Jézus megáldotta a gyermekeket” – fogalmazott Fabiny Tamás. A püspök hozzátette, szeretnék türelmesen, szeretettel és figyelemmel tanítgatni a családokat, hogy Jézust és az ő tanításait minél jobban megismerjék, s hogy így lehessen mindenki útitársa.

Az istentiszteleten az óvoda pedagógusai, vezetői és munkatársai fogadták Isten áldását, majd a gyermekek műsorát követően Fabiny Tamás Buday Barnabás esperessel megáldotta őket is. Ezt követően Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte az ünnepélyes tanévnyitó résztvevőit. 

„A gyermek Isten ajándéka, valljuk mi, keresztények. Éppen ezért, amikor a történelmi egyházak képviselői azzal a kéréssel fordulnak Miskolc önkormányzatához, hogy valamelyik oktatási, nevelési intézményt adjuk át, akkor rövid mérlegelés után tudunk dönteni. Mert tudjuk, hogy az a többlet, amit az egyházi oktatás és nevelés hozzá tud tenni gyermekeink fejlődéséhez, nagyon sokat jelent” – fogalmazott a városvezető.

Kriza Ákos rámutatott arra is: a város oktatási-nevelési intézményeinek immár negyede egyházi fenntartásban van. „Miskolc város közösségének nagy megelégedésére”, fűzte hozzá a polgármester, aki maga is örömét fejezte ki, hogy az evangélikus egyházhoz került az óvoda, hiszen évszázadokon át bizonyította, kiválóan tudja oktatni és nevelni a gyermekeket. A polgármester egyúttal meg is köszönte az evangélikus egyháznak, hogy átvállalták ezt a fontos feladatot.

Fabiny Tamás megköszönte Kriza Ákos és az önkormányzat nyitottságát, amit eddig is tanúsítottak az egyházak iránt. Az evangélikus püspök egyúttal felajánlotta a további együttműködés lehetőségét is a többi felekezettel és az önkormányzattal, kiemelve, az eddig is zökkenőmentes volt, és biztos benne, hogy ez után is így lesz.

Az istentiszteletet követően a tanévnyitó résztvevői átvonultak a Reményi utcára, ahol a püspök megáldotta az immár az evangélikus egyház fenntartásában álló óvodát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!