Egyháztörténeti adatbázis: Felkerültek az evangélikus országos közgyűlési jegyzőkönyvek az internetre

Egyháztörténeti adatbázis: Felkerültek az evangélikus országos közgyűlési jegyzőkönyvek az internetre

Share this content.

Budapest – Nemrég felkerültek az internetre az evangélikus országos (korábban: egyetemes) egyház közgyűléseinek jegyzőkönyvei – tudta meg szerkesztőségünk Czenthe Miklóstól, az Országos Evangélikus Levéltár igazgatójától. Szöveg: Czenthe Miklós

Sokan gondolhatnák, hogy száraz olvasmány ez. De ha e pontos jegyzőkönyveket a múltra visszanézve lapozgatunk, az akkori egyház életének fő vonalai látszódnak. 1843-tól kezdték el nyomtatásban is megjelentetni a jegyzőkönyveket, 1947-ben volt az utolsó kinyomtatva. 1948-tól kezdve az akkori politikai körülmények között már csak stencilezett vagy gépelt formában maradtak meg. Ezekből az 1961-ig terjedőek kerültek fel az adatbázisba, a stencilezett formájúak átgépelt, azaz kereshető formátumban is.

A digitalizálást végző Arcanum cég honlapján találhatóak a jegyzőkönyvek:
https://www.arcanum.hu/adatbazisok/
Ott a Magyar Evangélikus Digitális Tár (MEDIT) alatti linkről jutunk az anyaghoz.
https://apps.arcanum.hu/evangelikus
Itt már a levéltári és könyvtári anyaghoz jutunk. Az Evangélikus Országos Közgyűlések melletti + jelre kattintva kinyílik a tartalomjegyzék, kiválaszthatjuk, melyik évbe akarunk belenézni.

Jó keresési lehetőség van a szövegben: szavakra, de a tartalomjegyzékben vagy címben is lehet keresni. Ha pl. egy gyülekezet nevét, vagy lelkész nevét beírjuk, a piros nagyítójelre kattintva kiadja, hogy hányszor és hol található a keresett név.

A digitalizálás a Reformációi emlékbizottság támogatásával, az Arcanum cég részéről Somfay Örs közreműködésével, az egész digitalizálási folyamat pedig dr. Hubert Gabriella (Evangélikus Országos Könyvtár) munkájával készült.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!