Előadás a regisztrációról és a szavazásról

Előadás a regisztrációról és a szavazásról

Share this content.

Nagyvárad – Nagyváradra látogatott Magdó János kolozsvári főkonzul a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház hívására. A főkonzul a magyarországi választás feltételeiről és technikai tudnivalókról tartott előadást. Forrás: erdon.ro, szöveg: Nagy Noémi

Február 27-én, csütörtökön Magdó János kolozsvári főkonzul tartott előadást a magyarországi választásokon való részvétel módozatairól, a regisztrációról és más ehhez tartozó technikai kérdésekről a nagyváradi evangélikus templomban. Az érdeklődőket Mátyás Attila evangélikus lelkipásztor köszöntötte, elmondva, hogy „az első világháborút lezáró békediktátum óta eltelt időszakban az anyaországból kirekedt magyarságnak az idén első alkalommal adatik meg a lehetőség, hogy a választásokon részt vehessen és akaratát kinyilvánítsa. Reméljük, ez az alkalom nem egyszeri lesz, hanem a jövőben is megvalósulhat.” Előadása elején Magdó János egy rövid történelmi áttekintőt követően beszélt az egyszerűsített állampolgárság megadásáról, valamint a választási törvények módosulásáról, amely lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok is részt vegyenek az országgyűlési választásokon.

Technikai részletek

Nemcsak lakcímmel rendelkező állampolgárok, hanem magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választáson, amennyiben kérik felvételüket a névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodától (NVI). Magdó János elmondta, regisztrálni már több hónapja lehet, ám aki még nem tette meg, a választásokat megelőző 15. napig, vagyis március 22-éig még regisztrálhat. Mint kiemelte, aki szeretne szavazni, az mindenképpen regisztráljon mihamarabb, ezt megteheti egyszerűen interneten keresztül vagy a körülményesebbnek számító postai úton. Utóbbi esetben vegyék figyelembe a postai kézbesítés idejét is, hogy időben elérjen a kitöltött dokumentum az NVI-hez. A regisztrációt követően mindenki megkapja a szavazólapot és egy nyilatkozatot, amelyet kitöltve, a kapott borítékba téve kell visszaküldeni a budapesti NVI-hez. Magdó János felhívta a figyelmet, hogy a lakcímmel nem rendelkezők csak listára szavazhatnak, továbbá, hogy a nyilatkozatot ugyanazokkal az adatokkal töltsék ki, mint a regisztrációkor, valamint a dokumentum aláírásáról se feledkezzenek meg.

Visszaküldési lehetőségek

A szavazatot tartalmazó borítékok eljuttatására négy lehetőség is van: postai úton, ez esetben a levél meg kell érkezzen április 5-én éjfélig, de itt is számításba kell venni a kézbesítési időt és egyéb körülményeket. Másik lehetőség, ha Kolozsváron, Csíkszeredában vagy Bukaresten a főkonzulátuson dobja be a szavazólapot a választópolgár az erre a célra kihelyezett urnába. A főkonzulátusokon történő szavazás előnye, hogy még április 6-án este 19 óráig is le lehet adni a szavazatot. Harmadik lehetőség, ha a 97 magyarországi választókerületi központ egyikében adják le a szavazatot, vagy az első magyarországi postán feladják. Negyedik lehetőség, ha a borítékot valakivel eljuttatják Budapestre, egy magyarországi postahivatalba vagy éppen a kolozsvári főkonzulátusra. Magdó János a lakcímmel rendelkezők szavazási lehetőségeiről is beszélt röviden: ez esetben a választópolgárnak két szavazata van, listára és a körzethez tartozó egyéni képviselőre is voksolhat. Regisztrálniuk nem kell, lényegében ugyanúgy szavazhatnak, mint a Magyarországon élő polgárok. A jelenlevők az előadást követően feltették kérdéseiket és megosztották aggodalmaikat a postai kézbesítéssel kapcsolatban. A választásról és a regisztrációról további információkat a www.valasztas.hu honlapon is találnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!