Először került megrendezésre evangélikus szervezésben matematika-fizika tábor Bonyhádon

Először került megrendezésre evangélikus szervezésben matematika-fizika tábor Bonyhádon

Share this content.

Szöveg: Deák Varga Kinga, EPSZTI
Bonyhád – Az evangélikus iskolák matematikatanárai már évek óta jelzik, hogy szükség lenne matematika – természettudomány tehetséggondozó nyári táborra az érdeklődő diákok számára. A Nemzeti Tehetség Program keretében 2014 végén kiírt pályázat végre lehetőséget adott arra, hogy ez az elképzelés megvalósuljon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg a pályázatot, melyre az Evangélikus Pedagógiai Intézet és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium közösen pályázott. A program célja olyan témahét szervezése volt, amely a matematika és természettudományok felé elkötelezett, versenyeinken jól szereplő tehetségek számára továbbfejlődési lehetőséget biztosít.

A terveknek megfelelően június 15-e és 19-e között került sor Bonyhádon az evangélikus iskolák matematika-fizika táborára, ahová az ország különböző részeiről érkeztek tanulók. A tábor szervezői igyekeztek olyan programot összeállítani, amely hasznos ismereteket nyújt, de a nyári körülményekhez igazodva érdekes, változatos is. Ezért voltak benne matematikatörténeti, fizikatörténeti érdekességek, matematikai játékok, a „2015: A Fény Nemzetközi Éve” témakörhöz kapcsolódva fénytani kísérletek demonstrációs és tanulókísérleti eszközzel, és esti csillagászati megfigyelés.

Részlet az egyik résztvevő beszámolójából: „Mivel ez a tábor először került megrendezésre, nem igazán tudtuk, mire számíthatunk, de kellemesen csalódtunk. A tábor szervezőinek jóvoltából temérdek új tapasztalatot és természetesen tudást gyűjtöttünk, így sikerült összekötnünk a kellemest a hasznossal.

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kollégiumában voltunk elszállásolva. A komplexum óriási területen fekszik. Gyönyörű kert, Magyarország második legnagyobb sportcsarnoka és finom ételek vártak minket. El sem hittük, hogy egy iskolában vagyunk.

Egy nap több érdekes előadást is meghallgathattunk a programtól függően. Matematika órákon különböző nehézségű feladatokat oldottunk meg, ezáltal mindenki megtalálhatta a számára megfelelőt. Újdonsült tanáraink igyekeztek olyan példákat adni, amikkel a mindennapi életben is találkozhatunk. Ezen kívül több, szórakoztató logikai játékkal is megismerkedtünk. Fizika órákon főként fénnyel kapcsolatos anyagokat dolgoztunk fel, mivel a 2015-ös év a fény éve. Lehetőségünk nyílt – az iskola magas felszereltségének hála – többféle alkatrészből kisebb távcsöveket és mikroszkópokat építeni. Sőt, utolsó este csillaglesre is sor került. Két hatalmas távcsövet állítottak fel az udvaron és azokon keresztül csodálhattuk az éjszakai égboltot.

Tanuláson kívül bőven jutott idő a szórakozásra is. Kedden délután egy séta keretében megismerhettük Bonyhádot, és annak nevezetességeit, sőt még egy fagylaltra is hivatalosak voltunk. Szerdán pedig a közeli nagyvárosba, Pécsre kirándultunk. Itt ellátogattunk a planetáriumba, ahol egy érdekes előadást figyeltünk meg, majd idegenvezető kíséretében körbejártuk a várost, és ezen kívül a pezsgőgyártás fortélyaival is megismerkedhettünk. Ezen kívül szinte minden nap volt sportolási lehetőségünk, hiszen rendelkezésünkre állt az iskola összes sporteszköze.

Mindenki nagyon élvezte a tábort, és rendkívül hálásak vagyunk a lehetőségért. Rengeteg új ismerettel gazdagodtunk és sok jó élményben volt részünk, de ami számunkra talán a legnagyobb ajándék volt, hogy új barátságokra tehettünk szert.”

Jäkl Szabina - Péterfy S. Ev. Okt. Központ Győr

Fehér Aliz - Petőfi S. Ev Gimn. Bonyhád

A táborvezető, dr. Katz Sándor tanárgygondozó, a gimnázium tanára elmondta: „Azokat a tanulókat, akik rendszeresen aktívan kapcsolódtak be a foglalkozásokba, a témahét végén könyvjutalomban részesítettük, így a tanulók több mint fele nemcsak ismereteket, hanem jutalomkönyvet is vitt haza. Különösen érdeklődő és aktív volt Bordy Lőrinc Deák-téri, Jäkl Szabina győri és György Levente bonyhádi tanuló.”

Minden visszajelzés azt mutatja, hogy a tábor hasznos és sikeres volt, a diákoknak nagy élményt jelentett, hogy a többi evangélikus középiskola tanulóival egy hetet együtt tölthettek. A pályázati programhoz vásárolt fizikai eszközöket, játékokat, szakkönyveket a tábor lezárulta után is fogják használni a tehetséggondozásban. Bízunk a program folytatásának lehetőségében!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!