Elhunyt Friedrich Weber püspök

Elhunyt Friedrich Weber püspök

Share this content.

Forrás: EKD, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Hannover – Braunschweig – A Németországi Protestáns Egyház gyászolja az egykori braunschweigi tartományi püspököt, az Európai Protestáns Egyházak Közösségének ügyvezető elnökét, dr. Friedrich Weber professzort. Weber 2015. január 20-ra virradó éjszaka hunyt el Frankfurt am Mainban. 2002 és 2014 között volt a Braunschweigi Evangélikus Tartományiegyház vezetője.

Heinrich Bedford-Strohm az EKD vezető püspöke különleges evangélikus személyiségként méltatta a püspököt: „Friedrich Weber egyházunkat sok munkával összefüggésben képviselte meggyőzően és kompetensen. Különösen az ökumenikus dialógusban volt rendkívül széles látókörű és kapcsolati tőkével rendelkező egyén. Káprázatos módon sikerült neki az ökumené iránt érzett szenvedélyét összekötni saját hitbeli meggyőződésének hitelességével. Hirtelen halála igen felzaklatott, imádkozunk családjáért és feleségéért.”

Webert a római-katolikus egyházhoz fűződő kapcsolatai tartományi egyházán kívül is ismertté tették. Az EKD és a Német Katolikus Egyház külső kapcsolati körének tagja volt, 2005 és 2014 között pedig az Egyesült Németországi Evangélikus Egyház (VELKD) katolikus szakértőjeként dolgozott. Ebből kifolyólag számos megbízatása lett az ökumené területén. 2007 és 2013 között a Németországi Keresztény Egyházak Munkaközösségének elöljárója volt, s amikor nyugalomba vonult, továbbra is az EKD Felekezetközi Intézetének kuratóriumi elöljárója, valamint az úgynevezett Meisseni-bizottságban is tevékenyen részt vett, amely az EKD és az anglikán egyház bizottsága. Nyugdíjasként is az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) elnöke volt.

A németországi Greetsielbe vonult vissza, hogy ott egyháztörténelmi kutatásokat folytasson, de 2014 őszén hirtelen megbetegedett. Felesége és két gyermeke gyászolja.

Címkék: Friedrich Weber - halál - gyász -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!