Elhunyt Polgár Rózsa

Elhunyt Polgár Rózsa

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu, Életrajz – Forrás: MTI
Budapest – Polgár Rózsa, dr. Harmati Béláné, Munkácsy- és Kossuth-díjas kárpitművész, a Széchényi Irodalmi- és Művészeti Akadémia alapító tagja, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2014. május 22-én, Budapesten, 78 éves korában, hosszabb betegség után elhunyt.

Temetéséről később történik intézkedés.

Polgár Rózsa 1936. november 23-án született Szombathelyen. Az iparművészeti főiskola szövött kárpit szakán 1967-ben diplomázott. Pályája kezdetén selyemfestéssel foglalkozott, majd színházi jelmezeket és kellékeket tervezett. Az 1970-es évek végén tért vissza a szövéshez, a gobelinhez. Munkáiban lírai és szakrális témákat dolgozott fel. 1968 és 1970 között több tanulmányúton járt Svájcban, Franciaországban és Németországban. 1981 és 1987 között Genfben élt és alkotott. Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, Genfben, valamint Varsóban, Kasselben, Frankfurtban, Párizsban és Ulmban. Gobelinjeivel több díjat is nyert.
A gobelin luxusműfajával kifejezetten prózai, hétköznapi tárgyakat jelenített meg, s ezzel költői disszonanciát teremtett. Több művének maga a textil volt a témája és a kifejezőeszköze is egyszerre. Oltárképei evangélikus templomokban láthatók. Tagja volt a Svájci Művészek Szövetségének, a Francia Kárpitművészek Szövetségének, valamint alapító tagja volt az 1992-ben megalakult Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának.
A milánói triennálén 1973-ban ezüstérmet nyert, a szombathelyi fal- és tértextilbiennále első díját 1980-ban és 1986-ban érdemelte ki. 1991-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a „magas színvonalon művelt gobelin- és textilművészeti munkásságáért, különös tekintettel az elmúlt évtizedben alkotott nagyméretű faliképeire". 2008-ban Magyar Művészetért Díjat kapott.
 

Hivatkozások: Életrajza. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!