Elkészült Soltvadkerten az új evangélikus óvoda

Elkészült Soltvadkerten az új evangélikus óvoda

Share this content.

Szöveg: Homoki Pál
Soltvadkert – Többszörösen lesz ünnep idén október harmincegyedike a soltvadkerti evangélikusok és a helyi közösség életében. Boldog örömmel adjuk tudtul, hogy új óvodánk elkészült és Isten igéjével adjuk át az utánunk jövő generációknak – adta hírül szerkesztőségünknek Homoki Pál lelkész. Az alábbiakban az ő gondolatait osztjuk meg olvasóinkkal.

Emeli az ünnep fényét, hogy ezen a napon az állami oldal is velünk ünnepel, a Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség meghívását elfogadva többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere és más illusztris vendégek jelenléte mellett lehetünk majd együtt, ahol az igehirdetés szolgálatát Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke végzi majd.

A kiküldött meghívókon ez a bibliai ige szerepel: „Ez a nap az, amelyet az Úr rendelt; örvendezzünk és vigadjunk ezen!” 118. Zsoltár 24.

Boldog örömmel hívogatunk mindenkit, hiszen több mint 10 év vágyakozás, sok kudarc, nem egy elutasítás, rengeteg megfeszített munka és sok-sok áldozat kellett ahhoz, hogy most hálát adhatnak a soltvadkerti evangélikusok elkészült új óvodájukért. Öröme ez a gyülekezetnek és dísze a városnak, ahol a település középpontjában két teljesen megújult épület áll; a most elkészült, modern evangélikus óvoda és vele átellenben a nemrég átvett és azóta már szépen felújított evangélikus iskola épülete.

Az örömünk tehát teljes és szeretnénk megosztani. Gyönyörű vonulat a gyülekezet történetében, hogy 1837-ben ezen a napon – reformáció napján - szentelték fel a ma is álló evangélikus templomot, 1948-ban a történelem viharait túlélő egyházközség nem sokkal a II. Világháború után, ezen a napon adott hálát elkészült gyülekezeti házáért és most 2014-ben ugyanerre a napra hívják a délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteletre, majd átadó ünnepségre és óvodabejárásra a híveket.

Hálásnak kell lennünk, hogy a Történelem Ura megengedte, hogy mindez végbemehetett. Olyan helyzetben, olyan történelmi környezetben élhet a mai generáció, amikor a helyi evangélikus gyülekezet 300 éves történetében a templomépítés után a második legnagyobb vállalkozását teljesíti sikerrel!

Hálásnak kell lennünk mindazon embereknek is, akik önzetlenül beletették ebbe az épületbe szakértelmüket, idejüket, energiájukat, odaszánásukat, anyagi és imádságos segítségüket, és a legfontosabbat: a hitüket. Legfőképpen pedig hálásnak kell lennünk a mindenható Istennek, aki megadta nekünk mindezt. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk; egyházunk és egyben az ország egyik legmodernebb, letisztult vonalvezetésű, szép, minimalista stílusú óvodája épült meg. Mellette az ódon templom, mint biztos alap, jelképezve a régi idők hitét és megtartó erejét, a tövében pedig az elkészült minden ízében más, ultramodern óvoda, ami már a jövő!

A miből és hogyan kérdésre közreadjuk Péczka Ferenc gyülekezeti felügyelő összesítését:

Az építkezés teljes költsége bruttó 271.992.258 forint volt.

Ehhez az alábbi forrásokat tudtuk felhasználni:

  • 26.000.000,- Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

  • 61.000.000,- Bennragadt gyülekezeti megtakarítás kártalanítása

  • 119.817.097,- DAOP-4.2.1-11 pályázati támogatás

  • 40.000.000,- Evangélikus Országos Egyház

  • 25.175.161,- Egyéb saját forrás

A fenti építési költség nem tartalmazza a tervezésre, pályázatra, közbeszerzésre és engedélyezésre fordított több millió forintos kiadást, ami gyülekezeti forrásból került finanszírozásra.

Itt köszönjük meg mindenki segítségét, adományait és imádságos szeretetét. Szeretettel hívogatunk tehát mindenkit 2014. október 31-án péntek délelőtt tíz órára, hálaadó istentiszteleti alkalomra, melyet miniszterelnöki beszéd és az új óvoda bejárása követ majd.

Erős vár a mi Istenünk!

Csatolt állományok: MeghivoEvangOviAtadoSZ.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!