Elodázhatatlan a keresztények szeretetközössége a pápa szerint

Elodázhatatlan a keresztények szeretetközössége a pápa szerint

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió. Fotó: L’Osservatore Romano
Róma – Erről Husz János halálának 600. évfordulója alkalmából beszélt Ferenc pápa, amikor június 15-én, hétfőn a Csehszlovák Huszita Egyház és a Cseh Testvérek Evangélikus Egyháza küldöttségéhez intézett beszédet a Vatikánban – közli a Vatikáni Rádió.

A két egyház képviselői azért érkeztek Rómába, hogy Péter és Pál apostolok sírjánál kiengesztelődési liturgia keretében emlékezzenek meg Husz János reformátor halálának 600. évfordulójáról. A cseh vallásreformátort és prédikátort 1415-ben Konstanzban elevenen elégették. A pápai kihallgatáson jelen volt Miloslav Vlk bíboros, Prága nyugalmazott érseke, valamint Walter Kasper bíboros is.

A találkozó alkalmat ad arra, hogy megújítsuk és elmélyítsük a közösségeink közötti kapcsolatokat – hangsúlyozta Ferenc pápa. Utalt Jézus főpapi imájára (vö. Jn 17,21), amelyben tanítványai egységéért fohászkodott az Atyához. Az Úr akaratának engedelmeskedve kötelességünk, hogy egyre jobban előmozdítsuk egymás kölcsönös megismerését, és ténylegesen együttműködjünk. A múlt számos vitáját felül kell vizsgálnunk napjaink új kontextusának fényében. Csak akkor jutunk megegyezésre, ha új megközelítéssel nézünk szembe a hagyományosan vitás kérdésekkel – hangsúlyozta a Szentatya.

Hat évszázad telt el Husz János, a neves prédikátor, a prágai egyetem rektora tragikus halála óta. Szent II. János Pál már 1999-ben, egy Husz János alakjának szentelt nemzetközi szimpóziumon mély sajnálatának adott hangot a kegyetlen halálbüntetés miatt, és a cseh prédikátort az egyház reformátorának ismerte el. Tovább kell folytatni Husz János személyének és tevékenységének tanulmányozását. Ez az ideológiai befolyásoktól mentes kutatómunka jelentős szolgálatot tesz a történelmi igazságnak, minden kereszténynek és az egész társadalomnak, a cseh nemzet keretein túlmutatva.

Ferenc pápa utalt a II. vatikáni zsinat nyomán megsokszorozódott egységtörekvésekre, majd megállapította: a keresztények szeretetközössége minden bizonnyal hitelesebbé teszi az új evangelizálást. Elodázhatatlan az egyházi struktúrák megújításának kötelezettsége ahhoz, hogy pozitív választ adhassanak mindazoknak, akiknek Jézus felkínálja barátságát. A pápa végül azért fohászkodott Istenhez: adja meg mindnyájunknak a kegyelmet, hogy bűnösnek ismerjük el magunkat, és meg tudjunk bocsátani egymásnak.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!