Emberségből jelesre vizsgáztak – Ételdobozt helyeztek el Sopronban az evangélikusok

Emberségből jelesre vizsgáztak – Ételdobozt helyeztek el Sopronban az evangélikusok

Share this content.

Forrás: Cyberpress.hu, Facebook.com/ Ételdoboz-Sopron
Sopron – Három héttel ezelőtt számolt be a cíberpress.hu oldal arról, hogy a Bonotec-Hungary Kft. és a Szent György plébánia együttműködésének köszönhetően egy ételdoboz került elhelyezésre Sopronban. Az „Enni adok – Enni kapok” doboz célja, hogy segíthessünk embertársainknak azzal, hogy élelmiszert helyezünk el a ládában, amit a rászorulók ott bármikor megtalálnak és éhségüket azzal csillapíthatják.

A történet nem ért véget, hiszen 2015. május 15-én felszerelésre került a második doboz is, ami az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola kapualjában található. Az iskola és az Ételdoboz Sopron csapata egymásra talált és a közös elképzelést a tettek követték, aminek köszönhetően már két helyen is segíthetnek embertársainknak.

Példamutatónak, hogy egy iskola is partner és helyet ad ennek a kezdeményezésnek, hiszen így akár a fiatalok is könnyebben adományozhatnak akár a tízóraikból is és már fiatalkorban önzetlenül segíthetnek. Az iskola és az Ételdoboz Sopron összefogása tehát emberségből jelesre vizsgázott.

Hegedűs Attila, az iskola lelkésze ezeket a gondolatokat mondta el a középiskolásoknak az ételdoboz kapcsán: „Az Ószövetség egyik legérdekesebb törvénye, amely kimondja, hogy aratáskor nem szabad a teljes táblát levágni, a tábla szélén, az országút melletti csíkot ott kell hagyni, és az aratás közben elhullajtott kalászokat sem szabad utólag összeszedni. Ez az arra járó hontalanoknak, csavargóknak, szegényeknek jár. Nagyon tetszik ez a parancs. Egyrészt ez a „lazaság” emlékeztet: nem kell mindent behabzsolni, összegyűjteni, e nélkül is megkapjuk azt, amire szükségünk van. Másrészt ez a szabály emlékeztet a rászorulókra, azokra, akiknek segítség az, amit mi feleslegként elhagyunk. Mi nem leszünk tőle kevesebbek, ők viszont sokat nyerhetnek vele. Az Eötvös falára kitett ételdoboz hasonló célt szolgál: egy-egy belerakott szendviccsel, fél kiló kenyérrel, konzervvel, ami nekünk nem kell, tudunk segíteni azoknak, akik - ki tudja, miért - rászorulnak a segítségre. Jó szívvel lehet berakni az ételt, és szégyen nélkül lehet kivenni - aki ad és aki kap, egyaránt jól jár.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!