EMIH: az egyházaknak felajánlható egy százaléknál is legyenek megismerhetők az adózó adatai

EMIH: az egyházaknak felajánlható egy százaléknál is legyenek megismerhetők az adózó adatai

Share this content.

Forrás: MTI
Budapest – Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tájékoztatása szerint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke támogatja kérésüket, hogy ne csak a civil szervezeteknek, hanem az egyházaknak felajánlott egy százalék esetében is dönthessen úgy az adózó: adatait megismerheti a kedvezményezett.

Az EMIH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az ügyben beadványban fordultak a NAIH elnökéhez. Péterfalvi Attila támogatásáról biztosította az EMIH kezdeményezését, és levélben javasolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a szükséges törvénymódosítást.

Kezdeményezését indokolva az EMIH felidézte: az idei évtől a magánszemélyek engedélyezhetik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megossza adataikat a kedvezményezett civil szervezettel, az egyházak esetében azonban erre nincs lehetőség. Az EMIH álláspontja szerint ez a különbségtétel nem indokolt és nem igazolható, hiszen egy civil szervezet támogatása ugyanúgy utalhat a felajánló világnézetére, mint valamelyik egyház támogatása a felajánló vallására. Az a fontos, hogy az adózó maga dönthesse el, engedélyezi-e adatai megosztását vagy sem - írták.

Kitértek arra, hogy az EMIH által idén márciusban, 1200 ember online kérdőíves megkérdezésével készített közvélemény-kutatása szerint a jelenlegi rendszer legnagyobb problémája az átláthatóság hiánya. Minden második általuk megkérdezett úgy vélekedett, hogy a felajánlások felhasználása nem követhető.

Hozzátették: amennyiben az egyházak megismerhetnék a számukra felajánlott egy százalékok forrását, „a rendelkezések feldolgozásának jobb, hitelesebb auditálására nyílna lehetőség”, ami növelné az átláthatóságot, illetve az adózók a bizalmát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!