Emléktáblát avattak Genersich János szepességi evangélikus tanár és történetíró tiszteletére Bécsben

Emléktáblát avattak Genersich János szepességi evangélikus tanár és történetíró tiszteletére Bécsben

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: volksgruppen.orf.at
Bécs – Emléktáblát avattak hétfőn Genersich János (Johann Genersich) szepességi evangélikus tanár és történetíró tiszteletére Bécsben, egykori lakóháza falán.

Az ünnepélyes avatáson mások mellett Perényi János bécsi magyar nagykövet, Juraj Machac bécsi szlovák nagykövet, Karl W. Schwarz, az osztrák kancelláriahivatal tanácsosa és az evangélikus teológia professzora, a Genersich Alapítvány képviseletében Makoviczky József, valamint Perignáth Miroslav, Késmárk alpolgármestere vett részt.

A bécsi magyar nagykövetségen az emléktábla-avatást követően rendezett ünnepségen Perényi János egyebek mellett a Szepesség kulturális, gazdasági és művészettörténeti jelentőségét emelte ki. Machac azt hangsúlyozta, hogy Genersich személyében köti össze az osztrák, a szlovák és a magyar nemzetet.

Az emléktábla-állítás gondolata a Szepesség 19. század eleji kultúrtörténetéről és Genersich tevékenységéről 2012 májusában, magyar-osztrák-szlovák együttműködésben rendezett konferencián született meg.

Genersich János történész, pedagógus, író (1761-1823) Késmárkon született. Történeti művek, tankönyvek, pedagógiai célzatú ifjúsági regények szerzője. Tanulmányait a debreceni református kollégiumban kezdte, majd tanult Pozsonyban és a jénai egyetemen is. 1788-tól a késmárki evangélikus líceum tanára volt. Élete utolsó évei Bécshez kötődtek, 1821-ben ugyanis részt vett a ma is működő protestáns teológiai intézet megalapításában és az intézet első oktatóinak egyike volt. Bécsben halt meg 1823-ban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!