Erdély – nyár – fiatalok – együtt – Friss infókkal!

Erdély – nyár – fiatalok – együtt – Friss infókkal!

Share this content.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Köz-Ép-Pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozót szervez 2013. augusztus 1-4. között Sepsiszentgyörgyre, ahova 170 fő 15-27 éves magyarországi fiatalt is várnak szeretettel. Forrás: gyio.hu, evangelikus.net, szöveg: Csizmadia Nóra, Kalit Eszter, Line Ibolya

Sajnos szűkös kereteik miatt ennél többet nem tudnak fogadni, és felkértek minket (GYIO), hogy koordináljuk az itthoni jelentkezést, valamint lehetőség szerint a közös kiutazást.

Szóval első körben szeretnénk felmérni az igényeket. Azaz kérlek, beszéljétek meg az ifitekkel, hogy jönnétek-e. Ha igen, akkor töltsétek ki az alábbi linket május 26-ig, ITT

Ha ez is megvan, akkor mi összesítjük az igényeket, és túljelentkezés esetén megpróbáljuk a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

A részvételi díjat a Magyarországi Evangélikus Egyház állja. Nektek csak saját útiköltségeiteket kell kifizetnetek. Ennek pontos összegét még nem tudjuk, de várhatóan 10-13000 Ft között lesz. (Függ attól, hogy pontosan hányan megyünk, és mennyiért tudunk buszt bérelni.) A találkozón napi háromszori étkezést és fedett szállást kapunk a programok mellett. Programokról a www.gyio.hu oldalon olvashattok.

Ha kérdésetek van, keressetek engem bátran! ;)

Csizmadia Nóra

cs.nuris@gmail.com

20/824-9318

Frissítve:

Értékes programkavalkád a Köz-ép-pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozón

Elvonult az ár, ballagások, évzárók fehér inges emelkedettsége már a múlté. Hódít a nyár, és mindenki már csak a vakációra tud gondolni. Mit ígér nekünk a nyár? Mit hoz a vakáció? A legtalálóbb válasz ezekre a kérdésekre egyértelmű: Egy értékes és sokat ígérő Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozót, a Köz-ép-pont Találkozót augusztus 1. és 4. között Sepsiszentgyörgyön. A kíváncsi és kikapcsolódásra vágyó elméknek hadd legyen itt egy kis ízelítő a készülődő programokból.

Erdély magyarságának számtalan színvonalas kulturális intézménye és társulata működik. A találkozó igyekszik ezekből egy gazdag csokrot bemutatni, „színpadra vinni”. Értékes fiatalok, alkotók értékes munkája, művészete lesz látható, hallható és élvezhető a fellépők és hallgatóságuk közös örömére. Rangsorolás nélkül nézzünk a programok elébe:

A színművészet terén vendégünk a Váróterem Projekt alternatív színtársulat. Fiatal, kreatív és tehetséges színészek csapat ez, akik 2010 óta érdekes ötleteikkel felrázzák a hétköznapok szürkeségéből a gondolkodni és nevetni vágyókat. A világszerte elismert kolozsvári színjátszás atmoszférájában születtek és alkotnak az óta is. A találkozóra a Bánk bán? Jelen! címet viselő előadásukat hozzák el. Egy osztályteremben, minimál díszlettel lélegzetelállító feszültséget, sorsokat meghatározó erkölcsi döntéseket élhet át a néző. Garantált, hogy az előadás 40 perce alatt nem lesz idő unatkozni, másról beszélgetni. A nagyon kíváncsiak számára:https://varoteremprojekt.wordpress.com/eloadasaink/bank-ban-jelen. Az alternatív színjátszás e szeletét a Magyarországról érkező egyedi módszeréről ismert Láthatatlan Színház értékes előadása egészíti ki. Ők e lap hasábjain nem szorulnak bemutatásra, a név már magáért beszél.

Nincs erdélyi találkozó néptánc előadás és táncház nélkül.  A Köz-ép-pont Találkozó meghívottja a Százlábú Néptáncegyüttes, amely 2006 őszén indult Sepsiszentgyörgyön. Az együttes vezetőjének tollából: „Célja, hogy a közösségépítés mellett megismerjük, és minél hitelesebben elsajátítsuk a nagyapáinktól ránk maradt örökséget: a magyar népzenét, néptáncot, népi játékokat. Együttesünk az évek során több mint 80 alkalommal lépett fel Románia falvaiban, városaiban, eljutva több alkalommal Magyarországra is. A Százlábú Néptáncegyüttes tavaly első ízben  vehetett részt a Romániai Magyar Néptánc Egyesület által szervezett VI. Erdélyi Néptánc Antológián, ahol a szakmai zsűri döntése alapján abban a kitüntetésben részesült, hogy az erdélyi magyar gyermek és ifjúsági néptánc-együttesek közül ők képviselhetik Erdélyt a Budapesten megrendezett nemzetközi fesztiválon, a Duna Karneválon.”

A költészet kedvelői több számukra igen értékes előadót és alkotást hallgathatnak meg. Fellép Sepsiszentgyörgyön Bertóti Johanna, aki a fónyodligeti Szélrózsán is hallható volt. Ő szakmáját tekintve dramaturg, foglalkozása (i) szerint dramaturg, előadó, író, műfordító. Az előadó megnevezés mögött az áll, hogy szívesen foglalkozik versek megzenésítésével és előadásával. A koncerteken, fesztiválokon, versenyeken való fellépések mellett óvodáról óvodára, iskoláról iskolára járva énekel, mesél a gyermekeknek. Műsorai elsősorban huszadik századi és kortárs költők verseit tartalmazzák. Énekeit gitárkísérettel adja elő. A kiválasztott versek műfaji, tematikai sokszínűséget mutatnak. 

Augusztus 3-án vendégünk lesz a Mácsafej nevet viselő együttes. Ez a zenekar 2008-ban alakult, amikor Márk Attila „erdélyi daltulajdonos”, az énekelt versek műfajában legismertebb erdélyi szerző és előadó meghívta egyik díszelőadására zenész barátait. A zenekar a produkció sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy a két szerző, Márk Attila és Ferencz Csaba dalait együtt viszik színpadra. A zenekar neve betűszó, a tagok nevéből áll össze. Sepsiszentgyörgyi és brassói fellépéseik során elsősorban ismert magyar költők verseit éneklik, az énekelt vers műfaját az improvizatív zene világával ötvözve. A sokat ígérő koncerten a hallgatók megismerkedhetnek a barcasági csángók értékes költőjének, Zajzoni Rab Istvánnak költészetével, hisz a zenekar Álmodj, kis galambom nevet viselő, legfrissebb lemeze az ő verseinek feldolgozását hozza.

A verselők sorát Márkus Andris és Vass Ákos által szervezett szombat esti Slam Poetry is gazdagítja, amelyről elöljáróban annyit, hogy a szervezők nem csak sikeres kortárs költők, hanem idén Erdély Slam Bajnokságot szerveznek. A bajnokság elődöntői Erdély szerte futnak, és a Félsziget Fesztiválon lesz a döntő.

De nem csak a zene, költészet és színház értékes kincseit szemlélhetjük, hanem Erdély legsikeresebb, Magyarországon is elismert stand-up comedy csapatának, a Szomszédnéni Produkciós Irodának fellépésre is számíthatnak a kíváncsiak és nevetni vágyók.

Egy szó, mint száz: aki ott lesz, jó helyen lesz. A programok sora a fenti ízelítővel még nem teljes, de következik a folytatás. Még vannak helyek, és lehet jelentkezni. A GYIO honlapján, gyio.hu-n lehet ezt megtenni. Szintén ott lehet jelentkezni a központilag szervezett buszokra is.

FRISSÍTVE INFORMÁCIÓKKAL:

Ezt nem lehet kihagyni!

Egy jó ideje kezdetét vette a kikapcsolódás, lazítás és feltöltődés időszaka, a régen várt nagyvakáció. Idén, a kitűzött nyári elfoglaltságaitok mellett egy sokat ígérő találkozáson vehettek részt, az első erdélyi lutheránus ifjúsági találkozón. A Szélrózsához hasonló, Köz-ép-pont Találkozó augusztus 1-4. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön. A szervezők hetek óta gőzerővel készülnek, hogy mindenből a legjobbat tudják nyújtani, hogy mindenkinek kedvére valót találjanak, és a tartalmasat a kellemessel úgy hangolják össze, hogy mindannyiunk arcán a megelégedettség, jókedv tükröződjön. 

Az igazi jókedv és megelégedettség legmélyebb forrása nem lehet más, mint mindannyiunk Ura és Teremtője. Így a Köz-ép-pont Találkozó sem kezdődhet másként, mint az előtte való leborulással és az Ő dicséretével. Értékes vagy! – Igen, minden rossz tulajdonságunk ellenére nagyon értékesek vagyunk Istenünk számára. Nagyon nagy árat fizetett értünk, hogy új reménységünk legyen, hogy valóban kibontakoztassuk, mind azt az értéket, amit belénk rejtett. A találkozó első teljes napján Hankó Szilamér és Koszta István, második teljes napján pedig Mesterházy Balázs és Réz-Nagy Zoltán lelkészek vezetnek a Szentírás lámpásával egyéni- és közösségi értékeink felfedezésében. A vasárnapi, találkozót-záró Tamás Mise pedig legnagyobb értékünket, a legféltettebb drágakövét mutatja fel keresőknek és kételkedőknek. Azt az ékkövet, amely a keresztség friss vizében csillan fel először, és az évek folyamán életet meghatározó gyémánttá csiszolódik, mert így szólt hozzánk az Isten. „Neveden szólítottalak, enyém vagy.”

A két előadó Kalóz János György pszichológus és Skorka Katalin lelkésznő érdekes előadásokra invitálnak. A „kari-er” és a sótartó körüli eszmefuttatásokat fórumbeszélgetések követik, ahol püspökök, anyák, lelkészek, politikusok, tanárok, művészek vallanak arról, hogy mit jelent számukra az érték. Végül a „mikrofon” a résztvevőkhöz kerül, és interaktív csoportfoglalkozásokban egymással megvitathatják az értékkel kapcsolatos kérdéseiket és vélekedésüket.

Délutánonként változatos programok közül válogathatnak a résztvevők. Az előadások, igei alkalmak mellett helyet kapnak különböző kulturális és szórakoztató jellegű tevékenységek is. Ízelítőül nézzünk párat ezek közül!

Már a megérkezés napján egy egyedi koncert meghívottjai lehetünk: az Equinox lép színre. A szentgyörgyi zenekar „igényes” magyar és külföldi rockmuzsikát játszik, egyik énekese és szólistája, Ráduly Botond (Manó), a 2012-es X-faktor döntőse, a 2011-es Erdély Hangja tehetségkutató verseny nyertese és a 2013-as magyarországi X-faktor továbbjutottja. Fellépnek továbbá esténként a Mácsafej zenekar, a Százlábú Néptáncegyüttes, a HMIK Band, az Erdély Slam Poetry legjobbjai és a Szomszédnéni Produkciós Iroda. A záróbulin a talpalávalót Dj Fishmann „húzza”. 

A tábor ideje alatt megtekinthető lesz a passiói élménykiállítás, mely egy különleges időutazásra ad lehetőséget. A kreatív elgondolásból készült, interaktív módszerekkel megvalósított tárlat a nagyböjti események átélésére szolgál, Krisztus szenvedését tapasztalhatjuk meg, és elkísérhetjük Őt a feltámadáshoz vezető úton. A tárlat fénypontja az utolsó állomás, a mennyország: lélekmelengető érzés a nehéz utat végig járva erre a csodálatos helyre megérkezni! A kiállítás 2012 tavaszán Kolozsváron óriási sikert aratott, kb. 1000 érdeklődő látta.

A kézműves foglalkozások keretén belül népi kultúránkat, a székely és erdélyi értékeinket láttatjuk és népszerűsítjük, többek között lehetőség nyílik megismerkedni a bútorfestés csodás világával, egyedi motívumainkkal, szímbólumainkkal. Továbbá a HMIK szervezte Barcasági értékek című kiállítást tekinthetik meg a résztvevők. A csángó ruha, szövés és tojásírás titkaival ismerkedhetnek meg a kíváncsiskodók.

A Szélrózsa Találkozóra járók már tudják, hogy egy ilyen találkozón nem lehet unatkozni. Megtisztelő és felemelő érzés, hogy idén, első alkalommal egy hasonló rendezvénynek mi adhatunk otthont, és a Magyarország illetve Erdély különböző pontjairól érkező fiatalokat fogadhatunk. A visszaszámlálás elindult! A helyek beteltek, viszont a nyitott alkalmakra szeretettel várunk mindenkit! A nyitott alkalmakat a mellékelt plakáton találhatják meg. Ezt a lehetőséget nem érdemes elszalasztani! Mi már nagyon várjuk!

Line Ibolya,

Köz-ép-pont Találkozó, sajtós önkéntes és 

Kalit Eszter,

evangélikus lelkész, Köz-ép-pont T. programfelelős

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!