ERDÉLY – NYÁR – FIATALOK – EGYÜTT – FRISS INFÓKKAL!

ERDÉLY – NYÁR – FIATALOK – EGYÜTT – FRISS INFÓKKAL!

Share this content.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Köz-Ép-Pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozót szervez 2013. augusztus 1-4. között Sepsiszentgyörgyre, ahova 170 fő 15-27 éves magyarországi fiatalt is várnak szeretettel. Az alábbiakban kedvcsináló cikket olvashatnak. Szöveg: Line Ibolya, Kalit Eszter

Ezt nem lehet kihagyni!

Egy jó ideje kezdetét vette a kikapcsolódás, lazítás és feltöltődés időszaka, a régen várt nagyvakáció. Idén, a kitűzött nyári elfoglaltságaitok mellett egy sokat ígérő találkozáson vehettek részt, az első erdélyi lutheránus ifjúsági találkozón. A Szélrózsához hasonló, Köz-ép-pont Találkozó augusztus 1-4. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön. A szervezők hetek óta gőzerővel készülnek, hogy mindenből a legjobbat tudják nyújtani, hogy mindenkinek kedvére valót találjanak, és a tartalmasat a kellemessel úgy hangolják össze, hogy mindannyiunk arcán a megelégedettség, jókedv tükröződjön. 

Az igazi jókedv és megelégedettség legmélyebb forrása nem lehet más, mint mindannyiunk Ura és Teremtője. Így a Köz-ép-pont Találkozó sem kezdődhet másként, mint az előtte való leborulással és az Ő dicséretével. Értékes vagy! – Igen, minden rossz tulajdonságunk ellenére nagyon értékesek vagyunk Istenünk számára. Nagyon nagy árat fizetett értünk, hogy új reménységünk legyen, hogy valóban kibontakoztassuk, mind azt az értéket, amit belénk rejtett. A találkozó első teljes napján Hankó Szilamér és Koszta István, második teljes napján pedig Mesterházy Balázs és Réz-Nagy Zoltán lelkészek vezetnek a Szentírás lámpásával egyéni- és közösségi értékeink felfedezésében. A vasárnapi, találkozót-záró Tamás Mise pedig legnagyobb értékünket, a legféltettebb drágakövét mutatja fel keresőknek és kételkedőknek. Azt az ékkövet, amely a keresztség friss vizében csillan fel először, és az évek folyamán életet meghatározó gyémánttá csiszolódik, mert így szólt hozzánk az Isten. „Neveden szólítottalak, enyém vagy.”

A két előadó Kalóz János György pszichológus és Skorka Katalin lelkésznő érdekes előadásokra invitálnak. A „kari-er” és a sótartó körüli eszmefuttatásokat fórumbeszélgetések követik, ahol püspökök, anyák, lelkészek, politikusok, tanárok, művészek vallanak arról, hogy mit jelent számukra az érték. Végül a „mikrofon” a résztvevőkhöz kerül, és interaktív csoportfoglalkozásokban egymással megvitathatják az értékkel kapcsolatos kérdéseiket és vélekedésüket.

Délutánonként változatos programok közül válogathatnak a résztvevők. Az előadások, igei alkalmak mellett helyet kapnak különböző kulturális és szórakoztató jellegű tevékenységek is. Ízelítőül nézzünk párat ezek közül!

Már a megérkezés napján egy egyedi koncert meghívottjai lehetünk: az Equinox lép színre. A szentgyörgyi zenekar „igényes” magyar és külföldi rockmuzsikát játszik, egyik énekese és szólistája, Ráduly Botond (Manó), a 2012-es X-faktor döntőse, a 2011-es Erdély Hangja tehetségkutató verseny nyertese és a 2013-as magyarországi X-faktor továbbjutottja. Fellépnek továbbá esténként a Mácsafej zenekar, a Százlábú Néptáncegyüttes, a HMIK Band, az Erdély Slam Poetry legjobbjai és a Szomszédnéni Produkciós Iroda. A záróbulin a talpalávalót Dj Fishmann „húzza”. 

A tábor ideje alatt megtekinthető lesz a passiói élménykiállítás, mely egy különleges időutazásra ad lehetőséget. A kreatív elgondolásból készült, interaktív módszerekkel megvalósított tárlat a nagyböjti események átélésére szolgál, Krisztus szenvedését tapasztalhatjuk meg, és elkísérhetjük Őt a feltámadáshoz vezető úton. A tárlat fénypontja az utolsó állomás, a mennyország: lélekmelengető érzés a nehéz utat végig járva erre a csodálatos helyre megérkezni! A kiállítás 2012 tavaszán Kolozsváron óriási sikert aratott, kb. 1000 érdeklődő látta.

A kézműves foglalkozások keretén belül népi kultúránkat, a székely és erdélyi értékeinket láttatjuk és népszerűsítjük, többek között lehetőség nyílik megismerkedni a bútorfestés csodás világával, egyedi motívumainkkal, szímbólumainkkal. Továbbá a HMIK szervezte Barcasági értékek című kiállítást tekinthetik meg a résztvevők. A csángó ruha, szövés és tojásírás titkaival ismerkedhetnek meg a kíváncsiskodók.

A Szélrózsa Találkozóra járók már tudják, hogy egy ilyen találkozón nem lehet unatkozni. Megtisztelő és felemelő érzés, hogy idén, első alkalommal egy hasonló rendezvénynek mi adhatunk otthont, és a Magyarország illetve Erdély különböző pontjairól érkező fiatalokat fogadhatunk. A visszaszámlálás elindult! A helyek beteltek, viszont a nyitott alkalmakra szeretettel várunk mindenkit! A nyitott alkalmakat a mellékelt plakáton találhatják meg. Ezt a lehetőséget nem érdemes elszalasztani! Mi már nagyon várjuk!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!