Európai egyházi vezetők tanácskoznak a jövő héten Varsóban

Európai egyházi vezetők tanácskoznak a jövő héten Varsóban

Share this content.

Budapest – Tanácskozást tart az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) közös bizottsága jövő hétfőtől szerdáig Varsóban Józef Michalik érseknek, a lengyel püspöki konferencia elnökének meghívására, aki egyben a CCEE alelnöke is – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Az általában évente egyszer ülésező bizottság 1972-ben jött létre, és az európai keresztény egyházak közötti párbeszéd legmagasabb szintű fóruma. A CEC küldöttségét a franciaországi Emmanuel ortodox metropolita, a CCEE delegációját Erdő Péter bíboros vezeti.
A közlemény utal arra, hogy „a találkozó központi témája - új keresztény mozgalmak Európában - alkalmat ad a két egyházi valóság (szervezet) számára arra, hogy megvitassa az európai emberben zajló változásokat Istenhez fűződő kapcsolatában és vallási élményében”. Ezek a változások különösen is megtapasztalhatók az újprotestáns és a pünkösdista mozgalmak európai növekedésében - tették hozzá.
Megjegyezték, hogy szakértők segítségével a résztvevők megvizsgálják a történelmi egyházak és az új közösségek közötti „időnként nehéz kapcsolatot”, mert „ezeknek a közösségeknek az európai jelenléte új kihívások és lehetőségek felé nyit távlatot”.
A találkozón többek között felszólal Eileen Barker, a London School of Economics szociológiaprofesszora, és Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE alelnöke. A résztvevők a megbeszélések során megismerkednek a lengyel egyházi és ökumenikus helyzettel. A tanácskozás zárt ajtók mögött zajlik majd, és a végén, jövő szerdán sajtókonferenciát tartanak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!