Az LVSZ tagegyházai felszólították az európai államokat a biztonságos beutazás biztosítására

Az LVSZ tagegyházai felszólították az európai államokat a biztonságos beutazás biztosítására

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Trondheim – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ – LWF) európai tagegyházai arra kötelezték magukat, hogy erősebb nyomást gyakorolnak a döntést hozókra azért, hogy a menekültekkel szemben befogadóbb magatartást tanúsítsanak.

Egy összegző nyilatkozatban az LVSZ 40 tagegyházának vezető képviselői trondheimi konferenciájuk zárásaként felszólították az Európai Uniót arra,  hogy egy, a Mare Nostrum-kezdeményezéssel megegyező programot hozzon létre a Földközi-tengeren a menekültek felkutatására és megmentésére.

A továbbiakban az egyházi vezetők arról írtak, hogy „biztosítani kellene a például Szíriából, Irakból...stb. érkező menekültek biztonságos beutazásának lehetőségét”. Emellett a menekültek igazságosabb európai elosztásának rendszerét is ki kellene fejleszteni – áll a közleményben, amely felszólítja a régió országainak egyházait arra, hogy „kormányaik felé közvetítsék ezeket a sürgős kéréseket”.

Az egyházi vezetők emlékeztettek arra tényre is, hogy az LVSZ 1947-es megalapítása óta érzékenyen tekint a menekültekre. Az európai egyházak a második világháború után, annak következtében sok menekültek integráltak. „Számunkra, egyházak számára teológiánk és egyházértelmezésünk szempontjából alapvető és magától értetődő, hogy a migránsokat és a menekülteket testvérként tekintsük és minden lehetséges módon támogassuk őket” – írták a konferenciát záró dokumentumban.

A közlemény arra is utalt, hogy az ötven milliót is meghaladó, erőszakkal elüldözött menekültek száma a második világháború óta napjainkban a legmagasabb értéket érte el.

Sokan Európába való menekülésük közben életüket kockáztatták – írták az egyházi vezetők. Csak idén az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Bizottságának adatai szerint több mint 36 ezer migráns és menekült kelt át a Földközi-tengeren Dél-Európa felé. Közülük 1600-an út közben életüket vesztették.

A konferencia napirendjén szerepelt még Martin Junge főtitkár előadása, amelyet a reformációi 500 éves jubileummal kapcsolatban tartott és kitért benne arra is, hogy a 2017-es év az LVSZ életében a 12. nagygyűlés szempontjából is jelentős lesz. A menekültek és migránsok problémájáról Junge elmondta, hogy „az egyházak etikai-morális hangja e tekintetben fontosabb, mint valaha, hiszen támogatnunk kell társadalmainak abban, hogy megoldjuk a második világháború óta jelentkező legnagyobb menekülthullámot.”

A 2015. május 11. és 14. közötti konferenciát a Norvég Evangélikus Egyház és a Norvégiai Evangélikus-Lutheránus Szabadegyházak közösen szervezték. A mottó „Megszabadítva Isten kegyelme által” volt és mintegy 80 európai vezető vett rajta részt: zsinati elnökök, elnök-püspökök, ökumené felelősök, teológusok, teológiai tanárok, női- és ifjúsági munkát koordinálók.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!