Evangélikus igehirdetéssel zárult a cserkészszövetség Nemzeti Nagytábora

Evangélikus igehirdetéssel zárult a cserkészszövetség Nemzeti Nagytábora

Share this content.

Ócsa – A Magyar Cserkészszövetség centenáriumára emlékező ócsai táborban (a Ludovika Zászlóalj gyakorlóterületén) három és félezer külföldi és magyar résztvevő gyűlt össze augusztus 11. és 19 között. 1989 óta nem volt ilyen nagy magyar cserkésztábor. A hivatalos meghívó szerint a Nemzeti Nagytábor 2013 egy olyan rendezvény, amellyel a centenáriumot olyan környezetben ünnepelték a cserkészek, amely a cserkésznevelés egyik legfontosabb és leghatékonyabb színtere: a táborral. Augusztus 18-án vasárnap délután – a zárónapon – a táborlakók a nagyszínpadnál gyűltek össze, ahol Fabiny Tamás evangélikus püspök Mt 17,4 alapján hirdette Isten igéjét. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

A püspök Jézus megdicsőülése történetéből olvasta fel Péter szavait: „Uram, jó nekünk itt lennünk. Ha akarod, készítek itt három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek.” A prédikáció Péter apostol személyét – stílusosan – egy cserkészhez hasonlította. Mindezt nem csupán azért tette, mert Péter sátrat akart építeni, hanem mert számos más tulajdonsága emlékeztet bennünket a jó cserkészre, aki a tíz cserkésztörvényt lelkiismeretesen betartja. Bármennyire is jó volt a tanítványoknak a hegyen, vagy jó volt egy hétig Ócsán lenni, ezek elmúlnak. Isten ígérete azonban megmarad és beteljesedik az Őt követőkön, amikor az idők végén a számukra elkészített örök hajlékba fogadja őket, ahol jó lesz – sőt tökéletes –, és a találkozásnak nem lesz vége. 

A Nemzeti Nagytábor 2013 a korosztályi nevelés és a nemzeti egység megélésnek egyik legnagyszerűbb lehetősége. A táborban a résztvevők a különböző helyekről érkező, azonos korosztályú kisközösségekből felépülő, kb. 40 fős táborokban élik meg a cserkészélet eme formáját. Mindennek megvalósulásáért 250 önkéntes dolgozott két és fél éven keresztül. A táborban 500 őrs és őrsvezető; 120 rajparancsnok; 8 altáborparancsnok, 80 tábortörzs tag és 250 központi törzstag szervező volt.

Vasárnap, a párhuzamosan megtartott protestáns úrvacsorai istentisztelet és a katolikus szentmise után egy harmadik helyszínen találkozott az egész tábor, ahol immár közösen hallgathatták Isten igéjét, majd részesülhettek az áldásban. A nap utolsó mozzanataként, késő este a zászlóbontás is megtörtént. A hétfő a sátrak és táborhelyek szomorú lebontásával, a búcsúval és hazautazással telt.

Buday Barnabás elnök, evangélikus lelkész a következő információkat adta az evangélikus cserkészettel kapcsolatban. Nagyon jó a cserkészcsapat a Budavárban, ami közös a kelenföldivel. Ezen kívül van egy kisebb a Fasori Gimnáziumban (ez az ő csapata, máig ide tartozik hivatalosan). Budahegyvidéken a reformátusokkal közös a csapat fenntartása. A budapesti csapatokon kívül Kiskőrösön és Győrben működnek még evangélikus csapatok, illetve elindult a szervezés a bonyhádi gimnáziumban. Ezen kívül egykor (nem is olyan régen) volt Pécsen, Soltvadkerten és Ózdon.

A közelmúltban, a július 21-i számban az Evangélikus Élet részletesen foglalkozott a Magyar Cserkészszövetség történetével egy egész panoráma oldalon. Reménység szerint, a cserkészéletről olvasva, vagy abba belekóstolva egyre több fiatal lesz, aki komolyabban is bele kíván tekinteni ebbe a különleges életformába. Ugyanakkor az is reménységünk, hogy az érdeklődő fiatalok találnak is csapatot maguknak. Ehhez azonban a gyülekezeteknek és oktatási intézményeknek is hozzá kell tenniük a magukét: csapatot alapítani és azt lelkesen, a közösség javára működtetni.

Jó munkát! 

Erős vár a mis Istenünk!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!