Evangélikus lelkésznőt is díjaztak a Terázanyu pályázaton

Evangélikus lelkésznőt is díjaztak a Terázanyu pályázaton

Share this content.

Forrás: terezanyu.hu, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író és a Richter a Terézanyu díjat, amelllyel azokat a nőket jutalmazzák, akik merik és képesek vállalni a véleményüket. Szeresd Önmagadat jobban, mint felebarátodat – témában várták idén a felnőtt nők történeteit, amire 320-an küldtek be írásokat. Balogh Éva evangélikus lelkésznő második díjat kapott a pályázaton.

Első díjat kapott R. Kelényi Angelika: Halálom után 15 évvel című írása. A sors fintora, hogy Angelika általános iskolában és gimnáziumban is e sorok írójának évfolyam illetve osztálytársa volt. Írása egy testileg, lelkileg, és anyagilag egyaránt megnyomorító kapcsolat szó szerint is életveszélyes történetét meséli el, az elfojtott fájdalmaktól, egy kórházi felismerésen át, a boldogító újrakezdéséig. Ahogy maga írja: Megismertem az adni és kapni örömét, a szeretet valódi meghittségét, a nyugalmat és a túlzott kompromisszumoktól és elvárásoktól mentes kapcsolat szépségét.”

Amikor elolvastam Angelika írását és végignéztem a díjátadót, akkor figyeltem fel a második helyezettre. Balogh Éva: Egy sárkányt (meg)győző hős(nő) igaz története egy vallomás, amelyben tiszteletreméltó bátorsággal ír arról, hogy miként indult el a szorongásaiból és bűntudatából kivezető ösvényen, vállalva azt a véleményét is, hogy az, amit évszázadok óta Anyaszentegyháznak neveznek, bizony néha „mostohaként bánik a lányaival”.  

A harmadik díjjal két szerzőt is honoráltak, megosztva. Gáspár Adrienn egy fürdőszobai tükör előtt leltárt készítő, öniróniával is teli, önmagát 40 éves koráig csak „láthatatlannak” tituláló, autoimmun betegségben szenvedő nő történetét osztotta meg, míg Richter Anikó, alias Anima, egy társfüggéséből felébredő özvegyasszony fájdalmasan szép írásával érdemelte ki a díjat.  Lázár Kati előadásmódjának is köszönhetően ez utóbbi színes és humorral teli hangulat tökéletesen átjött. A díjat átvevő Anikó, aki amúgy eddig minden évben küldött be írást, megemlítette, hogy ez nap számára attól is különleges, hogy „kedvenc férjének” éppen ma lenne a 64. születésnapja, és hiszi, hogy neki ő is mai napig a „kedvenc felesége, nem pedig egy csámpás angyal!”

A pályázat zsűrije Dobó Kata színésznő, dr. Seres Andrea nyíregyházi szülész-nőgyógyász, D. Tóth Kriszta újságíró, író, az UNICEF új magyarországi nagykövete, Pásztor Annaé nekesnő, az Anna and the Barbies zenekar népszerű frontasszonya voltak, valamint a két házigazda, Beke ZsuzsaRácz Zsuzsa voltak a Gerbeaudban megrendezett díjátadón.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!