Földreszállt görögszállási cigányok

Földreszállt görögszállási cigányok

Share this content.

Görögszállás – Három éves a Filadelfia Evangélkus Egyházközség szociális földmunka programja. Forrás: szon.hu, szöveg és fotó: Galambos Béla

A Nyírtelekhez tartozó Görögszálláson élők többsége roma, az evangélikus egyház Györfi Mihály lelkész vezetésével néhány éve cigánymissziót indított a településen. Szociális földprogramba kezdtek, így munkát adva a romák egy részének. Közösségi házat is építettek, melynek falán tábla hirdeti: „Ugorj be hozzánk” Alternatív Közösségi és Foglalkoztatást Elősegítő Centrum, amely az EU és a Magyar Állam együttes támogatásával valósult meg, közel 49 millió forintból. Az alig egy éves épület már eddig is otthont adott felzárkóztató átképzéseknek, de kosárfonó-, fafaragó tanfolyamoknak is.

Munkához szoktatva

Szociális földmunka programját 2011-ben indította aFiladelfia Evangélkus Egyházközség. Nyírtelken 5 hektár szántóföldön, Görögszálláson pedig 0,6 hektár szántón és 900 négyzetméter fóliaházban gazdálkodnak.

„A helyi cigány lakosságból 25-nek a foglalkoztatását teszi lehetővé a mi programunk – kezdi a fóliaház idei termesztési munkálatainak bemutatását a keze alatt dolgozókhoz hasonlóan istenhívő, szakmai vezető, Oláh Csaba. – A program célja többrétű: egyrészt rendszeres napi munkához szoktatni a cigány embereket, másrészt elsajátíttatni velük a zöldség-gyümölcs termesztési ismereteket, harmadrészt a megtermelt, jó minőségű termények értékesítésével bevételhez juttatni a közösséget, jövedelemhez az itt dolgozókat” – teszi hozzá a brigád irányítója.

Az elmúlt pár évben a szántóföldről csemege kukorica-, burgonya-, napraforgó-, s egy 1500 négyzetméteres parcelláról málna-, a fólia házból ugyancsak jó minőségű zöldhagyma-, retek-, és uborka termés került a fogyasztók asztalára a filadelfiások szociális földmunka programjában dolgozó cigányok keze alól.

Szamóca az oszlopon

„Megszerették a vevők az általunk termelt zöldségeket, mert nincsenek agyon permetezve” – összegzi a görögszállási áru sikerének titkát Rózsa Sándor tanya gondnok, aki nem mellesleg a nyírtelki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is. Ő irányítja az értékesítést és szállítja a termést a nagybanira az egyházközség furgonjával.

Miközben a tanyagondnokot hallgatom, a szemem megakad egy furcsa, fekete oszlop-erdőn a fóliaház túlsó végén.

„Ez egy vadonatúj szamóca termesztési technológia, amit az internetről lestünk el – vezet be a 210 darab fólia harisnyába töltött föld oszlop rengetegébe Oláh Csaba, az oldalukból kandikáló szamóca tövekre irányítva a figyelmet. – Mindegyik tőnek meg kell adni a kívánt tenyészterületet, a kellő nedvességet pedig az oszlopok tetején bekötött öntöző csőből kapják. Egyelőre kísérletezünk, s amire még szükségünk lesz annak megvásárlásáról a gyülekezeti felügyelő intézkedik majd.”

Közben megérkezik a heti fizetés. Ahogy a szegényes megélhetéshez tán elegendő pénzüket fölvették a szociális földmunkások, egy kis brigádvezetői bíztatásra már mennek is vissza szerszámaikhoz: Folytatni kell a munkát, hisz sürget az idő. Még le kell fektetni az öntöző csöveket, az elkészített ágyásokba vetni kell a magot. Itt húsvét előtt már piacra kész kell lennie az újhagymának, hónapos reteknek. Aztán, ha minden jól megy jön majd a bevált uborka, s ezévtől a paradicsom és paprika is…

Eredményes munkát, dolgos görögszállási cigányok!

A példa adó lelkipásztor

A Nemzetiségekért Díj egyik 2013 évi díjazottja, a szociális földprogramot is elindító, nyírtelki evangélikus lelkipásztor, Győrfi Mihály. A díj átadásakor elhangzott laudációjában egyebek mellett ez áll: “A Filadelfia Evangélikus Egyházközség lelkipásztoraként hosszú évek óta foglalkozik Görögszállás, Belegrád, Rakamaz és Nagycserkesz településeken élő romák felzárkóztatásával. A társadalomba való beillesztésük, visszavezetésük útján, gyülekezeti összefogással és sikeres pályázatok révén segítenek a mélyszegénységben élő cigányság felemelkedésében..”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!