Felebarát vagy embertárs – Bibliafordítások és használatuk a mai Magyarországon

Felebarát vagy embertárs – Bibliafordítások és használatuk a mai Magyarországon

Share this content.

Bibliaolvasás és bibliafordítások a mai Magyarországon címmel rendeztek konferenciát 2013. április 2–3. között a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán (KRE-HTK). A konferencia létrehozásában együttműködött a KRE-HTK, a KRE Bölcsészettudományi Karán működő Hermeneutikai Kutatóközpont és a Magyar Bibliatársulat; mindenki a maga sajátos szempontjaival igyekezett gazdagítani az eseményt. Erről a Luther Kiadó, a Kálvin Kiadó és Hermeneutikai Kutatóközpont Alapítvány gondozásában most jelent meg egy kiadvány. Forrás: lutherkiado.hu

Szerk.: Fabiny Tibor, Pecsuk Ottó, Zsengellér József
Luther Kiadó, Kálvin Kiadó, Hermeneutikai Kutatóközpont Alapítvány
Egységár (darab): 2300 Ft (5% áfával)
248 oldal, 160x235 mm, kartonált, ISBN 978-963-380-038-6, 2014

A konferencia célja a mai Magyarországon használatban lévő bibliafordítások áttekintése és a különböző felekezetek bibliahasználati szokásainak és szempontrendszereinek megismerése volt. A szervezők arra törekedtek, hogy az egyes bibliafordításokat olyanok mutassák be, akik vagy egy felekezet, vagy a bibliafordítás elkészítőinek és kiadóinak képviseletében hitelt érdemlő módon tudtak megszólalni a témában. 
A KRE-HTK és Zsengellér József dékán sajátos szempontja a szervezésben nyilvánvalóan teológiai volt, vagyis olyan kérdések napirendre tűzését és tisztázását kérte, amelyekben fény derülhet az egyes bibliafordítások elkészítésének teológiai-egyháztörténeti indítékaira, valamint azokra a nyelvi-exegetikai megoldásokra, amelyek a bibliafordítást annak idején egyedivé és jelentőssé tették. Fabiny Tibornak, a Hermeneutikai Kutatóközpont vezetőjének más hangsúlyai voltak: a hatástörténettel foglalkozó irodalmárként a vizsgált bibliafordítások recepciótörténetére és a bibliaolvasó, -használó közösségek igényeire összpontosított. Pecsuk Ottó a bibliatársulatot képviselvén arra törekedett, hogy a felkért előadók jóvoltából jobban megismerhessük a magyar nyelven napjainkban közkézen forgó bibliafordítások szakmai, fordításelméleti hátterét.
A konferencia előadásainak anyagát a szervezők tanulmánykötetbe szervezték, amely három kiadó kiadásában (Luther Kiadó, Kálvin Kiadó, Hermeneutikai Kutatóközpont), közülük a Luther Kiadó gondozásában látott napvilágot, hogy a bibliafordítások iránt érdeklődő olvasók is megismerkedhessenek a konferencián felvetett fontos fordításelméleti, hermeneutikai kérdésekkel.

MEGHÍVÓ

A Hermeneutikai Kutatóközpont Alapítvány, a Luther Kiadó és a Kálvin Kiadó szeretettel meghívja Önt a
Felebarát vagy embertárs
Bibliafordítások és használatuk a mai Magyarországon
című kötet bemutatójára
Időpont: 2014. május 8. csütörtök 14 óra
Helyszín: a KRE Hittudományi Karának díszterme (1092 Budapest, Ráday u. 28. II. em.)

Szerkesztők: Fabiny Tibor • Pecsuk Ottó • Zsengellér József
A könyvet ismertetik: dr. Marjovszky Tibor • dr. Kókai Nagy Viktor • dr. Varga Gyöngyi
Közreműködik: a KRE HTK kamarakórusa • vezető: dr. Papp Anette

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Csatolt állományok: Felebarat meghivo.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!