Felhívás Ukrajnáért

Felhívás Ukrajnáért

Share this content.

Kijev – Az ukrán egyházak és vallási szervezetek felhívása az idegen agresszióval szemben. Forrás: Irf.in.ua, reformatus.hu, külügyi iroda. Fordította: Csobán Nóra

Kedves testvérek!
Ezekben a nehéz időkben – mikor az Oroszországi Föderáció katonai egységei nemzetközi és kétoldalú egyezményeket megsértve beléptek Ukrajna szuverén területére, és a föderáció orosz elnök képviselte Tanácsa engedély adott az orosz csapatok ukrajnai bevonulására – valamennyi testvérünket és minden jóakaratú embert arra hívunk, hogy vállaljon szolidaritást velünk, és imádkozzon Ukrajnáért és az ukrán nemzetért.

Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy térjenek észre, és vessenek véget az Ukrajnával szembeni agressziónak, illetve haladéktalanul vonják ki az orosz csapatokat az ukrán területekről. A helyrehozhatatlan következményekből fakadó, Isten és emberiség előtti összes felelősség az orosz vezetésre hárul.

Országunkban nincs nyelvi, nemzeti és felekezeti alapon történő elnyomás. Ezért tanúsítjuk, hogy az orosz propaganda minden erőfeszítése, mely az ukrán eseményeket fasiszta államcsínyként vagy szélsőségesek győzelmeként tünteti fel, egyáltalán nem felel meg a valóságnak.

Kedves orosz testvérek!
Az ukrán emberek csak barátságos és testvéri érzéseket táplálnak az orosz emberek iránt. Ne higgyetek a propagandának, mely ellenségeskedést szít közöttünk! Ahogy eddig, a jövőben is törekszünk a baráti és testvéri kapcsolatok kiépítésére Oroszországgal, de csak önálló, független államként.

Kérjük a nemzetközi közösséget és az Ukrajna biztonságát garantáló országokat és szervezeteket – az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, az Európai Uniót, az ENSZ-t és az EBESZ-t –, hogy állítsák meg az idegen behatolást és a belügyeinkbe való brutális beavatkozást!

A béke és a stabilitás aláásása Ukrajnában a világbiztonság modern kori rendszereinek összeomlásához vezethet. Ezért minden intézkedést meg kell tenni, hogy Ukrajnában a háború véget érjen.

Testvérek!
Ukrajna egyházai és vallási szervezetei az ukrán emberek mellett állnak! Bizonyosak vagyunk abban, hogy Isten nem a hatalom, hanem az igazság oldalán áll. Az igazság pedig az ukrán nép oldalán van! Ezért győzni fogunk!

Az Úr védelmezzen bennünket!
Filaret (Gyenyiszenko) pátriárka, a Kijevi Patriarkátus Ukrán Ortodox Egyházának érseke
Szvjatoszlav (Sevcsuk) érsek, az Ukrán Görög Katolikus Egyház előljárója
Vjacseszlav Nyeszteruk, az Ukrán Evangéliumi Baptista Unió elnöke
Mikhailo Panocsko vezető püspök, az Ukrán Evangéliumi Hit Keresztényeinek Egyháza
Viktor Alekszejenyko, az Ukrán Hetedik Nap Adventista Egyház elnöke
Leonyid Padun vezető püspök, Ukrán Keresztyén Evangéliumi Egyház
Vjacseszlav Horpincsuk püspök, Ukrajnai Evangélikus Egyház
Jakob Dov Bleich rabbi, Kijev és Ukrajna és az ukrán egyesült zsidó vallási szervezetek főrabbija
Petro Malcsuk érsek, az Ukrajnai Római Katolikus Egyház Állam- és Egyházközi Kapcsolatok Tanácsának vezetője
Akhmed Tamim sejk, az Ukrajnai Muzulmánok Spirituális Igazgatóságának elnöke

Kijev, 2014. március 1.

 

Címkék: Ukrajna - egyház - felhívás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!