Felszentelték a Pilisi Evangélikus Bölcsődét – Képriport! – Frissítve beszámolóval!

Felszentelték a Pilisi Evangélikus Bölcsődét – Képriport! – Frissítve beszámolóval!

Share this content.

Pilis – Dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetési- és Pángyánszky Ágnes valamint Krámer György lelkészek liturgiai szolgálatával 2014. április 23-án délután felszentelték a Pilisi Evangélikus Szeretetszolgálat Bölcsődéjének épületét. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

A Pilisi Evangélikus Szeretetszolgálat 2012-ben indította el munkáját, amelyet az önkormányzattól vett át. Az együttműködés újabb fodulatot vett, amikor a 360 millió forintból, többnyire pályázati pénzekből felépített bölcsőde működtetését ajánlotta fel az egyháznak az önkormányat. A sok nehézség és leküzdendő akadály ellenére tavaly augusztusban megnyitotta kapuit a négycsoportos bölcsőde. A szentelésre 2014. április 23-án szerda délután került sor a helyi lelkészházaspár és Fabiny Tamás püspök szolgálatával. Az egyházvezető Mk 10,14b alapján hirdette Isten igéjét: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa.”

A bölcsőde udvarán tartott ünnepségen a kicsinyek is részt vettek - az ablakokon át kikukucskálva. A Csiga csoport tagja pedig abban a kitüntetésben részesülhettek, hogy énektudásukat is bemutathatták rövid műsor keretében, amelyet olykor improvizatív elemekkel is díszítettek.

A köszöntések sorát Szabó Márton Elemér polgármester kezdte, aki elmondta: a civil és az egyházi szféra termékeny összefogása nagyon jól megmutatkozik ebben a szolgálatban. Ezért a közeljövőben a közös munka további bővítését tervezik, hét csoportos óvoda építésével. Krámer György esperes az együttműködés kapcsán a néha vakmerőség határát súroló bátorságot emelte ki: az önkormányzat bátran nekivágott egy ilyen nagy projektbe, ezzel létrehozva Pilis város első bölcsődéjét, mindezt átadta az egyháznak, aki bátorságot tanúsítva igent mondott. „Isten áldása mindig ott volt, amit személyes életünkben is érezhettünk” – mondotta. Buda Annamária, a Diakóniai Osztály vezetője, az Országos Iroda képviseletében volt jelen. Mindenekelőtt annak adott hangot, mennyire hálás, hogy ilyen barátságos környezetben lehetnek a gyermekek, majd az elmúlt évek tárgyalásaira visszaemlékezve hangsúlyozta: emberi erőből, isteni segítség nélkül nem állhatna meg ily módon egyház és önkormányzat itt, a Gólyahír utca 6. szám alatt.

A gyönyörű tágas épületet, amely ötvenhat gyermek befogadására épült, jelenleg negyvenkét nebuló tölti meg élettel. Velük kilenc gondozónő foglalkozik a Napocska, Csiga, Katica és Halacska csoportban. Ők mindannyian a Pilisi Evangélikus Szeretetszolgálat foglalkoztatottjai a további munkatársakkal együtt. Az intézmény vezetője Tóthné M. Edit.  A gyülekezet és a bölcsőde kapcsolata igen szoros. A csoportokban a hittanórákat Pángyánszky Ágnes lelkésznő és egy főállású, más iskolákba is járó hitoktató tartja, Krámer György esperes-lelkész pedig a dolgozóknak tart bibliaórát heti rendszerességgel. Sőt, itt kap helyet a gyülekezet baba-mama köre is, ahova egyre inkább bekapcsolódnak a bölcsis szülők is. 

Isten áldja és őrizze a kicsinyeket és az értük felelő munkatársakat!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!