Ferenc pápa a valdens egyház bocsánatát kérte a hit nevében történt üldözésekért

Ferenc pápa a valdens egyház bocsánatát kérte a hit nevében történt üldözésekért

Share this content.

Forrás: MTI
Róma – Ferenc pápa hétfőn Torinóban felkeresett egy valdens templomot és bocsánatot kért a valdensekkel szemben a hit nevében elkövetett erőszakért. Személyében első ízben látogatott el a római katolikus egyház feje egy valdens keresztény templomba.

A torinói valdens közösség pásztora, Paolo Ribet „kedves Ferenc testvérként” köszöntötte a katolikus egyházfőt az északolasz nagyváros központjában levő templomban.  

Ferenc pápa  beszédében bocsánatot kért a katolikus egyház nevében a valdensekkel szemben évszázadokon keresztül elkövetett üldözésekért. A 12. században Dél-Franciaországban alakult keresztény vallási mozgalmat eretneknek tekintették.   

Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy a hit nevében elkövetett erőszak „nem volt sem keresztényhez, sem emberhez méltó magatartás”. 

Ferenc pápa a keresztény egyházak közötti egységet szorgalmazta „a különbségek ellenére”. Kijelentette, hogy az egység nem jelent uniformizálódást. A katolikus egyházfő szerint katolikusok és valdensek között számos együttműködési lehetőség adódik mindenekelőtt a szenvedő emberiség, a szegények, betegek, migránsok segítségében. 

A valdens egyház 1848-ban kapott vallásgyakorlási jogot az akkori olasz királyság területén. A torinói valdens templom az első volt, amely ezt követően 1853-ban az az akkori Itáliában megépült. A valdens egyháznak a mai Olaszországban több mint 25 ezer tagja van. Jelentős valdens közösség él Urugayban és Argentínában is, amelynek pásztora részt vett Ferenc pápának a torinói valdens templomban tett látogatásán is. 

Torinói látogatása második napján Ferenc pápa az északolasz Piemonte tartományban élő rokonságával ebédel, majd bevándorlókkal találkozik. A közel 900 ezres iparvárosban a lakosság 15,5 százaléka bevándorló.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!