Fiatal érsek az észt egyház élén

Fiatal érsek az észt egyház élén

Share this content.

Szöveg: Pap Kinga Marjatta
Tallinn – Az Észt Evangélikus Egyház zsinata 2014. november 26-án új érseket választott, miután a korábbi egyházvezető, Andres Põder elérte a 65 éves korhatárt. A választási folyamatban az egyházmegyék jelölése alapján öt jelölt vett részt: közülük Joel Luhamets tartui esperes és Tiit Salumäe egyháztanácsos hosszú egyházi pályafutás tapasztalataival a háta mögött, Ove Sander, a Teológia rektora, Marko Tiitus viljandi esperes, egyházzenész és Urmas Viilma egyházkancellár a fiatal generáció lendületével mutatkozott be.

Az észt egyház képét alakító és így a választást döntően befolyásoló teológiai és tartalmi kérdések (női ordináció, azonos nemű párok megáldásának kérdése, a különböző kegyességi irányzatok erősödő ellentétei, a konzervativizmus megerősödése a balti egyházakban) mellett izgalmas taktikai kérdés volt tehát a döntéshozók számára, hogy 2–3 évre, vagy 20–25 évre választják meg az egyház legfőbb vezetőjét.

A választás megkezdése előtt Joel Luhamets visszalépett, így az első fordulóban négy jelölt vett részt. Mivel egyikük sem szerzett 50 százalék feletti többséget, a második, döntő forduló Ove Sander (26 szavazat) és Urmas Viilma (32 szavazat) között zajlott.

A 41 éves Urmas Viilma 2008 óta úgynevezett kancellárként vesz részt az egyház vezetésében, nemzetközi színtéren is gyakran ő képviselte az egyházat. Kancellárként elsősorban az egyházi adminisztráció irányítása és a gazdasági kérdések felügyelete volt a feladata, egyebek mellett a lelkészek életkörülményeit javító szolidaritási alapot hozott létre. Emellett a tallinni dómtemplom lelkészeként látott el gyülekezeti szolgálatot. Több évtizedes hitoktatói és néhány éves iskolalelkészi tapasztalataira építve gyülekezetében – az észt egyházban elsőként – evangélikus iskolát hozott létre, mely már két évfolyammal működik. Az országos lelkészkonferencia 2012-ben az év lelkészévé választotta. A választási eredmény értékelése során egyházvezetői tapasztalata és mérsékelt konzervatív nézetei mellett megfontoltságát, jó kommunikációs készségét is kiemelték.

Urmas Viilma megválasztását követően úgy nyilatkozott, hogy – ha Isten élteti – hosszú időszak áll előtte az érseki szolgálatban, így gyors változásokra nem készül az egyház életében. A továbbiakban az egyház már korábban elfogadott fejlesztési terve (stratégiája) alapján kezdi meg működését. Az új érsek beiktatására 2015. február 2-án kerül sor.

Az észt evangélikus egyházzal az 1920-as évek óta ápolunk kétoldalú kapcsolatot, néhány lelkészösztöndíjas mellett főként az 1937 óta rendszeresen megrendezett finnugor lelkészkonferenciák keretében. Emellett a Lutheránus Világszövetség Fabiny Tamás püspök által felügyelt közép-kelet-európai régiója keretében is aktív az együttműködés, folyamatos az információcsere.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!