Figyeljünk oda egymásra! – Cserháti Pétert egyházunk felhívása kapcsán kérdeztük

Figyeljünk oda egymásra! – Cserháti Pétert egyházunk felhívása kapcsán kérdeztük

Share this content.

Szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház által közzétett, az egyház népéhez és a jóakaratú emberekhez intézett, a rendkívüli hidegben segítségnyújtásra buzdító „Fogadjátok be egymást...!” felhívás kapcsán megkerestük dr. Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, aki egyben az Északi Egyházkerület korábbi másodfelügyelője, a MEVISZ első elnökségi tagja és a Bárka szakcsoport alapító tagja. Felesége, dr. Cserhátiné Szabó Izabella a fóti gyülekezet lelkipásztora. Cserháti elsőként a Kossuth rádió január 12-i „Erős vár a mi Istenünk!" című evangélikus félórájának hallgatóival osztotta meg tapasztalatait.

„A Fabiny Tamás diakóniáért felelős püspök által megfogalmazott felhívás két fajta, nagyjából azonos szálból születő problémára hívja fel a figyelmet – nyilatkozata Cserháti Péter. – Az egyik az, hogy a hajléktalanok, utcán élő emberek helyzete különösen a fővárosban és a nagyobb városokban ismert, mindennapos probléma. A hajléktalan ellátásnak vannak szervezett formái, ez azonban nem jelenti azt, hogy nekünk, akik ebben nem vagyunk szakemberek, ne lenne emberi, erkölcsi kötelességünk megtenni, amit tudunk. Az OORI-be gyakran kerülnek be hajléktalanok lefagyott végtagokkal, az amputáció után pedig még kilátástalanabb helyzetbe kerül egy-egy ilyen amúgy is nehéz sorsú embertársunk. Ha a nagy hidegben földön fekvő embert látunk, figyeljünk oda rá - semmiképpen ne menjünk el mellette, hívjunk segítséget. Nem mindig az alkohol miatt lehet eszméletlen valaki – noha az alkoholizmus is betegség, és segítséget igényel az ilyen ember is –, a földön fekvő ember akár egy súlyos szívprobléma miatt is kerülhetett ilyen helyzetbe. Nagyon könnyen kihűl az emberi test, ami halálhoz vezethet! Értesítsük a krízistelefonon a megfelelő ellátó szervezetet vagy hívjuk a mentőszolgálatot – ennyit meg tudunk tenni valamennyien, hogy jelezzünk.
Más kérdés, ha az illető szerencsétlen ember nem kíván bemenni hajléktalanszállóra, de legalább a krízisszervezet figyelmének hatókörébe kerül. 

A másik, nem ilyen látványos, ám sokszor tragikus történés a kisebb-nagyobb falvakban jelent problémát. Az idős emberek – a később szerteszét szóródott családok által épített, ma már működtethetetlen, befűthetetlen – nagy házakban egyedül maradva, a kisnyugdíjukból a ház egy kis szobájában húzzák meg magukat. Korábban, a magas gázárak miatt sokan tértek vissza a vegyes tüzelésre, hogy valahogy kétségbe esetten átvészeljék a telet. Egy nyomasztó részét ennek a fajta szegénységnek mi is látjuk itt, a kórházban: az idős emberek télen nem szívesen mennek haza, hiszen itt meleg és étkezés van...
Az egyházközségekben semmi akadálya annak, és nagyon fontos lenne, hogy számon tartsuk ezeket a testvéreket, akár az utcaszomszédok figyeljék egymást, ahol ez a probléma fölmerülhet. Ahol a kéményből nem jön füst, ahol a kapu zárva van, nem mozdul az ott élő idős ember, ne hagyjuk annyiban! Ha ilyen szemmel figyelünk, emberek életét tudjuk megmenteni. A szénmonoxid sok halálesetet okoz sajnos. Mi itt Fóton, a gyülekezetben faanyagot osztottunk szét, amellyel segítettünk a fűtésben. 
A falu, a város lelkének lesz jobb, ha ezekkel a nem is olyan nagy áldozatot kívánó cselekedetekkel tevőlegesen odafigyelünk egymásra, és megelőzzük ezeket a tragédiákat. Maximálisan támogatandó ez a tartalom, és remélem, hogy egyházunk népe oda fog figyelni rá” – zárta gondolatait Cserháti Péter.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!