Franciaországban megnőtt a keresztény helyek elleni bűncselekmények száma

Franciaországban megnőtt a keresztény helyek elleni bűncselekmények száma

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: illusztráció
A keresztény helyek ellen a korábbinál több nem vallási jellegű bűncselekményt követtek el tavaly – közölte február 1-jén a francia belügyminisztérium. Csökkent viszont az antiszemita és a muszlimellenes cselekmények száma. 2015-ben nagyon sok bűnesetet jegyeztek fel.

Miután 2015-ben – a januári és a novemberi iszlamista merényleteket követően – a rasszista jellegű bűncselekmények száma először haladta meg a kétezres határt (összesen 2034 ilyen esetet regisztráltak), tavaly már csak 1125-ről szereztek tudomást a hatóságok, ami 44,7 százalékos csökkenést jelent.

A rasszista tettek (erőszak, gyújtogatás, rongálás) és fenyegetések (szóban, feliratokkal, szidalmazó levelekben) számát a rendőrségen tett bejelentések és feljelentések alapján állapította meg a belügyminisztérium.

Az antiszemita cselekmények száma 58,5, a muszlimelleneseké pedig 57,6 százalékkal csökkent tavaly 2015-höz képest. Az egyéb rasszista bűntettek aránya kisebb mértékben, 23,7 százalékkal csökkent.

A keresztény imahelyek és temetők elleni támadások száma viszont 2008 és 2016 között 245 százalékkal nőtt a kormány adatai szerint.

Tavaly 949 keresztényellenes tettet regisztráltak, ami 17,4 százalékos növekedés 2015-höz képest.

A – keresztény, zsidó, muszlim – vallási helyek elleni támadások 90 százaléka a belügyi tárca szerint keresztény helyeket érintett, de e cselekményeknek rendszerint nem volt vallási motivációjuk. A minisztérium szerint az a magyarázat, hogy keresztény épületek nagyobb számban találhatók az országban, a 45 ezer templom mellett 2500 mecset és 500 zsinagóga van Franciaországban. A legtöbb ilyen jellegű támadás vandalizmus (399) vagy vallási tárgy eltulajdonítása (191) volt.

A tendencia miatt a minisztérium elrendelte a vallási helyek járőrözéssel történő fokozottabb őrzését.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!