Frissítő forrás – teológiai párbeszédet rendeztek Székesfehérváron

Frissítő forrás – teológiai párbeszédet rendeztek Székesfehérváron

Share this content.

Forrás: szekesfehervar.hu, szöveg és fotó: Lugosi Balázs
Székesfehérvár – A Frissítő forrás – Megújulás éve – 500 éves a reformáció – ünnepségsorozatba illeszkedő teológiai párbeszédet rendeztek a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A protestáns egyházak által szervezett és Székesfehérvár Önkormányzata támogatta eseményen ökumenikus jelleggel a történelmi egyházak képviselői, így katolikus, református és evangélikus teológusok is részt vettek.

A Reformáció emlékévének fontos eredménye, hogy ilyen izgalmas és érdekfeszítő beszélgetésekre-párbeszédre gyakrabban kerül sor. Nagyon szép emlék marad, amikor az ötszáz éves évforduló székesfehérvári megnyitóján zsúfolásig megtöltötték a Városháza dísztermét az érdeklődők. Jókedvű, mosolygós embereket láttam, ezért biztos vagyok abban, hogy e programok erősítik és gazdagabbá teszik a Székesfehérvárt otthonukként szerető közösséget – fogalmazott a rendezvényt köszöntve Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Bencze András evangélikus lelkész, az est házigazdája bevezetőjében elmondta, igyekezzünk megismerni az egyháztörténet nagy teológusainak írásait, miközben saját korunk tudósainak véleményét is tanulmányozzuk, s mindezeket a Szentírás objektivitásán keresztül megvizsgálva, szembesítsük élettapasztalatunkkal. Az ezt követő párbeszédben részt vettek Nagypál Szabolcs római katolikus, Kodácsy Tamás református, valamint Béres Tamás evangélikus teológusok.

Nagypál Szabolcs szerint „a nagyjából 500 éves periódusonként bekövetkező egyházszakadások”  az 5. században az ariánus eretnekség és a nesztoriánusok leválása az egységes egyházról, az 1054-ben történt a nagy egyházszakadás, a keleti (görögkeleti vagy ortodox) és a nyugati (római katolikus) egyház politikai és vallási elkülönülése, majd a 16. század elejétől a reformáció különféle ágai - a Diavolosz, az ördög által kihasznált emberi gyengeséget jelentik, mivel az évszázadok folyamán gyakran politikai kérdések váltak teológiai kérdéssé .” Mint a katolikus teológus elmondta, véleménye szerint három nagy „botránya” van a megosztottságnak: a hithirdetés, a világszolgálat és a közös Úrvacsora/Szentáldozás hiánya. „A megosztottság olyan filozófiai iskolákon is alapszik, amelyek ma már egyáltalán nem tartoznak a fő sodrásvonalba. Ráadásul nincs evangélikus, református és katolikus Örömhír, csak Örömhír van” - tette hozzá.

Az emberi hatalomvágy valóban közrejátszott e folyamatokban – értett egyet a felvetéssel Kodácsy Tamás, majd hozzátette: Evangéliumi választ kellene adni e kérdésekre, valamint észre kellene venni, hogy a különbözőségek értéket jelentenek. A teológusok ugyan vitatkoznak, de helyi szinteken a közösségek összefognak, hiszen vannak olyan problémák, amelyek összefogás nélkül nem kezelhetők, ilyen például a természet vagy  a teremtésvédelem nagyon is aktuális kérdésköre.”

A Szentírás valóban pontos leírást ad és van egy bizonyos morális igény is az egység visszaállítására – fogalmazott Béres Tamás.  – Ezt a folyamatot azonban nem lehet olcsón megúszni, mivel több évszázados megosztottságot kellene felszámolni. A katolicizmust és a zsidóságot mikrokozmosznak tudom tekinteni, evangélikusságomat pedig korrektívumként élem meg” – zárta gondolatait és az estét az evangélikus teológus.

Az eseményen részt vett Róth Péter alpolgármester, Somogyi László református és Révész Lajos baptista lelkész is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!