Gáncs Péter: a karácsony az örömhír továbbadásának ünnepe

Gáncs Péter: a karácsony az örömhír továbbadásának ünnepe

Share this content.

Budapest – A karácsony az evangélium továbbadásának ünnepe, aminek dinamikája van, mert a hívek elindulnak, utánajárnak az örömhírnek, és továbbadják azt – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek. Forrás: MTI, szöveg: Csatári Bence, fotó: Kovács Tamás

Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: az egyház felelőssége, hogy az örömhírt mindenhova eljuttassa, továbbadja. Magyarországon a társadalom zöme ugyan hallotta már a jó hírt arról, hogy Jézus megváltotta az embert bűneitől, de közülük sokan ezt már elfelejtették, őket ismét meg kell szólítani, mert „az evangélium nem egyszerűen egy leírt könyv, azt hirdetni kell” – fogalmazott.
Gáncs Péter annak az óhajának adott hangot, hogy jó lenne, ha 2012-ben is lennének olyanok, akik utánajárnak az evangélium hírének, „hogy meggyőződjenek annak valóságáról. Így találhatja meg az ember azt, ami addig hiányzott az életéből - tette hozzá.
Hasonlata szerint a társadalomban úgy élnek együtt a generációk, ahogy következnek egymás után a gyertyák az adventi koszorún. A négy közül elsőként meggyújtott, karácsony előtt közvetlenül már csonkig égett gyertyák a legidősebb nemzedéket jelképezik, amelyek amellett, hogy „hála Istennek, még mindig világítanak, talán kicsit többet füstölögnek, míg a később meggyújtott gyertyák fokozatosan egyre nagyobbak, és a perspektívájuk is hosszabb. A koszorú jelképezi azt, hogy hogyan tudják átadni a lángot, azaz az evangéliumot az egyes generációk az utánuk következőknek - jegyezte meg a püspök.
Úgy fogalmazott: az életet jelképező tüzet, amit Istentől, „felülről kapott az emberiség, tovább kell adni a következő nemzedékeknek, mert „egymásnak is tudni kell világítani. Az élet és a gyertya mindig a végére ér ugyan, de egyik sem hiábavaló - állapította meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!