Gondevő?

Gondevő?

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, Facebook, szöveg: Balog Eszter
Ez a kis plüss ma megragadta a figyelmemet. Mit is mondjak… Vajon melyik gyerek mondaná el ennek a kis szörnyecskének a gondjait? Ma pont olcsóbban… „Kis gyerek, kis gond…” – talán a mérete miatt kicsi gyerekekre gondoltak a gyártók. Zsebes, szóval jól tele tudja beszélni a gyerek a hasát. Aztán behúzza… És aztán? Egyedül marad, megoldás nélkül. De ha szerencséje van, kitalál valamit. Vagy nem, mert nem tud, mert még kicsi.

Ilyen Gondevőt biztosan felnőtt talál ki egy olyan gyereknek, aki egyedül van, aki körül nincs senki, akinek elmondhatná a problémáit. A téma nyilván az, mit kezdjen a gyerek a gondjaival, bánatával, pláne, ha sokat van egyedül. Hát, egye meg a gondjait a Gondevő!

Ez a fajta kibeszélés, monológ vajon elég a kisgyerek gondjaira? Elég, ha egyedül társalog egy kis szörnnyel? Most már tényleg ott tartunk, hogy ilyen Gondevő plüssökre van szükség?

Anyák, apák, nagyszülők, gyerekekkel foglalkozók, soha ne dobjunk oda Gondevőt a gyereknek! Legyen idő mindennap a gyerekeinkre. Ha legalább ilyen szörnyen nézünk is ki, még akkor is. A gyerek feltétlenül kötődni vágyik, és nem azt nézi, hogy „frissen mázolva” vagyunk-e, hanem szeretetre, elfogadásra, bizalomra vágyódik. Ha ezt érzi, őszinte lesz hozzánk, és el fogja mondani a gondjait. Ha így tud felnőni, könnyebben eljut oda is – valamikor, valahol, a Lélek által –, hogy ezt is megérti: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1Pt 5,7)

Forrás: Balog Eszter lelkész Facebook-oldala

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 27–28. számában jelent meg 2020. július 19-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!